Общество

Европа възражда железопътния транспорт

През пролетта на 2022 г. нова влакова линия ще свързва големи градове в Европа.

Европа възражда железопътния транспорт

снимка: Colin Park / wikicommons

Две големи кризи се появиха в Европа (а и в световен мащаб) за компаниите в транспортния сектор през последните години. Едната е т.нар. явлението Грета Тунберг, което кара все повече хора да търсят алтернатива на пътуването със самолети и автомобили заради замърсяването на атмосферата. Другата се стовари върху публичния и частния транспорт веднага появата на Covid-19. Сега изглежда се задава светъл лъч в тунела. И то в един конкретен – този под Ламанша.

От април 2022 г. се планира да стартира нощна влакова линия, която ще свързва големи градове в Западна Европа. Най-новото предложение е тази линия да достига и до Лондон, минавайки по подводния железопътен тунел между Англия и Франция.

Инициативата стартира официално през февруари тази година, когато две датски компании основаха общ проект – European Sleeper (от англ. “sleeper” – спален вагон). Създателите са двама предприемачи – Елмер ван Бюрен и Крис Енгелсман, собственици на жп компании. Идеята е към тяхното начинание да се присъединят още фирми от сектора, които да свързват своите линии и да улеснят продажбата на билети помежду си.

Кулминацията на проекта е линията, която свързва Брюксел, Амстердам, Берлин, Дрезден и Прага, която се очаква да бъде пусната догодина.

Преди дни желание да се присъедини към т.нар. кооператив изрази и Лондон, който претендира в бъдеще да бъде крайна точка на новата нощна влакова линия в Европа. Съоснователят на European Sleeper Елмер ван Бюрен не крие ентусиазма си и заяви пред The Guardian :

„Нощният влак не е толкова бърз, колкото самолет, но можете да се качите и няма нужда да се редите на опашка. Можете да седнете, да се отпуснете, да прочетете книга, да подготвите срещата си, да гледате Netflix, да пиете по едно питие. Вие отивате да спите. Събуждате се на следващата сутрин, отваряте завесата си и сте в различни светове. Искам да кажа – колко е страхотно това?! И все повече хора започват да разбират, че всъщност става дума за различен подход към това колко е ценно времето."

Цената на еднопосочен билет ще стартира от 60 евро. Влакът ще има и седящи места (освен спални вагони), където ще се предлага безплатно кафе и интернет. Сред бъдещите пътниците по линията се предвижда да бъдат и бизнесмени, пътуващи за срещи и конференции, както и служители и посетители на европейските служби в Брюксел.

За разширяването на линията до Лондон все още няма срок, уточнява ван Бюрен. „Мисля, че има огромен потенциал в това нощният влак да минава през Ламанша. Разбира се, пускането на услугата през тунела е нещо наистина амбициозно, за което към момента ние все още не сме готови. Въпреки Брекзит, вярвам, че все още има много хора в Обединеното кралство, които искат да дойдат в Европа на ваканция или заради бизнес, така че определено има стойност в тази идея.”

Идеята за такава мащабна нощна жп линия в Европа всъщност е стара мечта на датския предприемач Елмер ван Бюрен, който мисли върху нея 3 десетилетия. Тя се родила още през 1990 г., но няколко пъти е изоставяна заради големите разходи за конструиране и заради непрекъснато растящата през тези години популярност на нискобюджетните полети. Изглежда, че сега – във времето на криза – е дошъл по-добрият момент за подобно начинание, което може би ще сближи повече хората в Европейския съюз.

 

Нощните влакове са новите самолети в Европа