Общество

Фалшивата новина за депутатските заплати

Кой всъщност е въвел допълнителните възнаграждения?

Фалшивата новина за депутатските заплати

Наблюдаваме една безпрецедентна наглост "като за последно" и дано наистина това да е последно, защото не може човек, управлявал страната толкова години да сипе в национален ефир откровени лъжи. Има дълъг списък от неща, които "не може", а са се случвали и продължават да се случват в българската политика, а и по телевизионните екрани, но нека сега да се спрем на фалшивата новина за възнагражденията на депутатите.

Заглавия от типа на: "Браво! Новите депутати си вдигнаха заплатите" заваляха отвсякъде, а думите бяха подкрепени и от изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от дома му, излъчено от националните медии. Не е ли само по себе това доста смущаващо? Случилото се в пленарна зала обаче е доста по различно, а подбудите са обратни на стремежа за печалба.

Народните представители всъщност сложиха лимит на доходите си и въведоха механизъм за контрол на допълнителните възнаграждения.

Досегашното положение, установено от управлението на ГЕРБ, е упражнявало много по-тъмна схема за разпределение на възнаграждения. Обяснението идва от председателя на УС на "Обединение на свободните адвокати" Емил А. Георгиев и е публикувано в профила му във Фейсбук.

"Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната задачи."

Това гласи чл. 7, ал. 2 от Приложение към правилника. Финансови правила по бюджета на Народното събрание, в сила от 02.05.2017 г. Обн. ДВ. бр.35 от 2 Май 2017г., изм. ДВ. бр.34 от 20 Април 2018г., доп. ДВ. бр. 95 от 6.11.2020 г.

"Част от правилника на 44-то НС, където мнозинство имаше коалиция "Кражба" (ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти, Воля)", коментира Георгиев.

"ПРИ РЕАЛИЗИРАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗАДАЧИ, ВЪЗЛОЖЕНИ С РЕШЕНИЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения В РАЗМЕР ДО 25 НА СТО ОТ ОСНОВНОТО ИМ МЕСЕЧНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ПО ЧЛ. 5."

Това е предложението на Атанас Славов, Иван Велов и Надежда Йорданова от Демократична България за изменение на правилника на 45-ото НС. От предложението се вижда, че допълнителното възнаграждение (1) зависи от реализиране на задачи, възложени с решение на Народното събрание и (2) е ограничено до 1/4 от основната депутатска заплата.

Докато в стария правилник се говори общо за "приоритетни задачи", а ограничение в размера на допълнителното възнаграждение няма.

На този фон е много нелепа опорката как Демократична България предложила с 25% по-високи депутатски заплати, разсъждава адвокатът. Но колкото и да е невярно, това се пише в зависимите медии и разпространява както от верните им читатели, така и от немалко заблудени от тях иначе добросъвестни съвременници.

"Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализиране на приоритетни за страната...

Posted by Emil A. Georgiev on Thursday, 22 April 2021

 

 

Zdr ko pr, план за възстановяване и устойчивост?