Общество

Филм за най-младата жена кмет в Афганистан с награда на Camden Fest

За силата на женския дух

Филм за най-младата жена кмет в Афганистан с награда на Camden Fest

„В нейните ръце“, документален филм на Netflix, продуциран от Хилари и Челси Клинтън, спечели Награда на публиката на филмовия фестивал в Камдън.

Сниман в продължение на две години, „В нейните ръце“ разказва историята на Зарифа Гафари, която на 26 години става една от първите жени на поста кмет в Афганистан  най-младата, която някога е заемала тази длъжност.

Филмът документира нейната борба за оцеляване на фона на политическата несигурност, докато западните сили се готвят да се изтеглят от страната, а след това талибаните се върнаха на власт. Режисьори на филма са Тамана Аязи и Марсел Метелсифен. Аязи, родом от Афганистан, избяга през 2021 г., след като талибаните превзеха властта и понастоящем живее в Лондон. 

 

 

 

„В нейните ръце“ бе представен на международния филмов фестивал в Toronto в началото на месеца.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън  и дъщеря й Челси  са изпълнителни продуценти на филма чрез  компанията им Hidden Light Productions

„Това е историята на Зарифа Гафари, но също и историята на толкова много други жени в Афганистан. Просто те грабва за сърцето и не го пуска да си тръгне“, каза Хилари Клинтън по време на специално представяне пред световна премиера на филма на 9 септември в TIFF Bell Lightbox . „Ще видите сцени в този филм и ще се запитате как изобщо са се сдобили с тези кадри, как тези хора са говорили с екипа и как са оцелели след това?“