Общество

Филм за Украйна спира дъха на кинофестивала във Венеция

Филм за Украйна спира дъха на кинофестивала във Венеция

GettyImages ( Stephane Cardinale Corbis/ Contributor)

В навечерието на 79-ия филмов фестивал във Венеция, където неговият документален филм за войната в Украйна Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom ще има премиера извън конкурса на 7 септември, номинираният за „Оскар“ режисьор Евгений Афинеевски  е бил в бясна надпревара с времето.

Както съобщава Variety, Афинеевски е  завършил филма едва на 31 август – същия ден, когато украинският президент Володимир Зеленски направи обръщение  на церемонията по откриването на Международния филмов фестивал във Венеция, призовавайки светът да не забравя войната в Украйна.

Важно е да не избягваме факта, че войната все още е там“, казва и самият Афинеевски за изданието . „Важно е да използваме способността си като режисьори, които идват от Холивуд, за да разкажем на света тези човешки истории.

 

Украйна не за пръв път е тема на режисьора, който е с руски корени, но живее и работи в Лос Анджелис. Афинеевски  беше номиниран за награда Оскар за документалния си филм от „Зима в пламъци: Борбата на Украйна за свобода“, разкриваща събитията през зимата на 2014 г.

Новият му филм Freedom on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom  описва настоящата война с мъчителни разкази на оцелели и спиращи дъха кадри. Афинеевски го описва като „шанс да се документира следващата глава от битката на Украйна за свобода“.