Общество

Финландия връща изкуство на Русия

През март Ермитажът поиска няколко произведения да бъдат изтеглени предсрочно от изложби в Милано и Рим.

Финландия връща изкуство на Русия

снимка: Пушкинският музей в Москва/ Dmitry Korobeinikov / Дмитрий Коробейников/ Wikimedia Commons

Финландия ще върне на Русия произведения на изкуството. Става дума за една картина и две скулптури на обща стойност 46 милиона долара, които е трябвало да се върнат обратно в руски музеи, след като са били изложени в Италия и Япония. Финландските митнически служители са ги задържали по подозрение за нарушаване на европейските санкции срещу Русия,  съобщи агенция Ройтерс.  

В изявление Министерството на външните работи на Финландия заяви, че Европейският съюз е променил съществуващите правила, за да изключи някои артефакти от списъка със санкции, наложени на Русия. Законовите промени влязоха в сила на 9 април, след което митническите служители издадоха разрешения за износ на произведения на изкуството. Промяната се разпростира само до "произведения, взети назаем в контекста на официално културно сътрудничество", се казва в изявлението.

 

Голяма част от конфискуваните произведения са били предоставени от Третяковска галерия в Москва и Държавния музей на ориенталското изкуство на две италиански галерии. Други произведения на изкуството са от Музея на изящните изкуства "Пушкин" и са били изложени в Япония.

В началото на март Ермитажът в Санкт Петербург поиска няколко произведения на музея да бъдат върнати от Милано и Рим, съобщи The Guardian. В същото време Испания, Австрия и Франция преустановиха връзките си с руските музеи и изтеглиха произведенията си от планирана изложба в музея на Кремъл.

 

Над 870 000 бежанци са се завърнали в Украйна въпреки войната