Общество

Фотогейт изпрати Кейт Мидълтън под обстрела на медиите

Принцесата на Уелс, лицето на модерната монархия, се озова в центъра на огромен медиен скандал

Скандалът със снимката на принцесата на Уелс – т.нар "Фотогейт" или Photogate – е знак за нов период в отношенията между кралското семейство и медиите, съобщи АП. За монархията става все по-трудно да осъществява контрол в епохата на социалните мрежи. 

Британските печатни медии излязоха със заглавия като "Снимка на хаос" (Daily Mirror), а The Daily Mail определи скандала като "ПР катастрофа" за кралското семейство. В същото време The Sun излезе със заглавието "Оставете Кейт на мира" в защита на принцесата. Според таблоида тролове в социалните мрежи тормозят бъдещата британска кралица. 

Семейната снимка на Кейт Мидълтън с нейните деца – принц Джордж, принцеса Шарлот и принц Луи, е направена от принц Уилям и беше публикувана от двореца Кенсингън по повод Деня на майката във Великобритания. Целта на публикацията е била да бъдат намалени спекулациите около здравето на принцесата на Уелс след коремната операция през януари.

Няколко часа след публикуването на фотографията AP я свали заради опасения за дигитална обработка, несъвместима със стандартите на информационната агенция. Други големи агенции – Reuters, AFP и PA, както и Getty, също свалиха снимката. По-късно в изявление в социалната мрежа X принцесата се извини, като посочи, че като много любители фотографи си позволява да експериментира с редактирането на снимки.   

Според медийните специалисти дворецът е взел рискованото решение да съобщава малко информация за здравословното състояние на принцесата в ерата на социалните мрежи, характеризираща се с демократично, но и хаотично отразяване. А най - сериозното последствие за принцесата на Уелс и монархията по повод снимката, обработена с фотошоп, е ерозията на доверие, която се появи.  

Противоречивата връзка на кралското семейство с медиите

Британската монархия има дълга и противоречива връзка с медиите, като кралското семейство в продължение на десетилетия успява да упражнява контрол. През 30-те години на 20-и век връзката между крал Едуард Осми и разведената американка Уолис Симпсън става повод за заглавия на първа страница в САЩ, но е слабо отразявана във Великобритания до абдикацията на краля. 

Кралското семейство винаги е било обект на слухове и конспиративни теории, като например тази за убийството на принцеса Даяна. Принцовете Уилям и Хари обвиняваха медиите в тормоз над майка им, покойната принцеса Даяна, и дори смятаха папараците за виновни за нейната смърт при автомобилна катастрофа през 1997 г.  Хари обаче обяви война на жълтите медии.

 Скандалното интервю с принц Хари и Меган Маркъл през 2021 и "Резервен"

Принц Хари се премести заедно със съпругата си Меган в Калифорния през 2020 г., но междувременно заведе дело срещу няколко вестника за хакване на телефона му, както и за други незаконни действия. Хари атакува медиите директно в телевизионни интервюта, документална поредица на Netflix, посветена на семейството му, и в мемоарната си книга "Резервният". Принцът обвинява пресата в расистко отношение към Меган и в тормоз, подобен на този, преживян от принцеса Даяна. 

Интервюто на Опра Уинфри с херцогинята и херцога на Съсекс бе излъчено CBS през 2021. Дългоочакваният разговор (гледан от най-малко 17 милиона зрители) дни наред беше коментиран, защото за първи път Меган Маркъл и принц Хари говориха открито за оттеглянето си от кралския двор, за расизма в него, както и за отношенията си с останалата част на кралското семейство.  

Хари не е първата британска кралска особа, който "издава" семейни тайни. И двамата му родители използваха медиите, когато бракът им се разпадна. Чарлз сътрудничеше на Димбълби за книга от 1994 г. и придружаващия я телевизионен документален филм, които разкриха, че тогавашният престолонаследник е имал афера по време на брака си с принцеса Даяна. 

Снимка: Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images

Интервюто на Даяна за BBC

В интервю пред BBC, дадено от самата Даяна след края на брака й с принц Чарлз през 90-те, принцесата каза: "В този брак бяхме трима", имайки предвид връзката на принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс, настоящата британска кралица. Интервюто е едно от най-гледаните, но поставя въпроса за моралните принципи в журналистиката. В него Даяна за първи път говори за изневерите, липсата на подкрепа от  кралското семейство и натиска върху психическото й здраве. А липсата на чувство за мярка и стремежът към сензация на всяка цена в крайна сметка променят живота на всеки замесен в интервюто.

Скандалът с принц Андрю през 2019 г. 

Същата тактика - да говори на света през телевизионния екран, беше използвана и от принц Андрю през 2019 г., отново пред BBC, по повод приятелството му с обвинения в педофилия Джефри Епстийн. След интервюто, което беше катастрофално, а принцът беше остро критикуван от медиите, той обяви, че се оттегля от публичните си задължения. Скандалът засенчи Brexit.   

Снимка: Стоп кадър /You Tube