Общество

Франция ще слага иРНК ваксина след АстраЗенека

За първи път

Франция ще слага иРНК ваксина след АстраЗенека

Снимка: WHO

Франция прие нов подход във ваксинирането – местните здравни власти обявиха, че всички хора под 55-годишна възраст, получили една доза от АстраЗенека, ще могат да се ваксинират с друг препарат при втората доза. За целта ще бъдат използвани иРНК ваксините на "Пфайзер" и Модерна, а мярката ще засегне 533 хиляди души във Франция, инфромира Франс прес.

В интервю пред местно радио здравният министър Оливие Веран определи решението като предпазна мярка, която може и да претърпи промени. Всичко зависи от данните за ваксината на АстраЗенека след разследването на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за образуването на кръвни съсиреци.   

На 19 март френските власти взеха решение да преустановят употребата на ваксината на АстраЗенека при ваксинирането на хора под 55 години. Въпреки това препаратът ще остане в употреба, защото според становището на ЕМА ползите от него са много повече, отколкото потенциалните усложнения.

Ваксинирането с АстаЗенека продължава и у нас. „След излизането на становището на ЕМА, проведохме извънредно заседание на ваксинационния щаб, на което се взе следното решение: ваксината на АстраЗенека да се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст и да не се прилага при жени от тази възрастова група, при които има повишен риск от тромбоза", заяви вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ.

След решението на ЕМА у нас се препоръчва медицинските специалисти да предоставят информация на подлежащите на ваксинация лица и да наблюдават за симптоми, които могат да бъдат свързани с нежелани реакции. Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане. Можете да прочетете повече ТУК.

Възможността за комбинирано ваксиниране обаче не е достъпна у нас. АстраЗенека е векторна ваксина и използва вирус (вектор) за носител на инструкции към клетките за производството на шиповия протеин на коронавируса. Векторните ваксини не водят до заразяване с коронавируса, защото нито самият вирус, нито цялата му ДНК се внасят в човешкия организъм.

"Пфайзер" и Модерна пък са РНК ваксини, съдържащи инструкции, които позволяват на човешките клетки да произведат сами безобидна сама по себе си част от коронавируса. Става дума отново за т.н. шипов протеин, който вирусът използва, за да се свърже с човешките клетки. Инструкциите се предават чрез информационна РНК. Повече за начина им на действие вижте в следващата статия:

 

РНК ваксините - обяснение за любители вирусолози