Общество

Гешев и Доган направиха невъзможното - обединиха необединимите

Наглостта се оказа най-стимулиращият призив, за да има хора по площадите

Гешев и Доган направиха невъзможното - обединиха необединимите

Снимка: Момичетата от града

Гешев и Доган направиха невъзможното – обединиха "необединимите". С наглостта си и с пълното незачитане на демокрацията те най-накрая разбудиха дълбоко заспалите български граждани. И те, гражданите, направиха най-логичното – излязоха на улиците, за да изразят непоносимостта си към ставащото в страната и желанието си да защитят демокрацията. За да се надяваме, да дишаме и да мечтаем, че гражданското ни общество не е останало затрупано под разочарованията между протестите от 2013 г. и настоящето. 

Протестът снощи започна като протест на недоволните и беше обявен в защита на президентската институция и против мутрите и каскетите в политиката и съдебната система. За да няма подмяна на правото и свободата, както и допускане на безгранична власт. И въпреки че оптимистите ще кажат, че това е спонтанно събиране на недоволните, без значение на политическа принадлежност, аз съм с едно тревожно чувство, че все пак ще се превърне в опит на дадени политически сили да яхнат вълната и да натрупат дивиденти от гнева на гражданите. Защото тук наистина не трябва да има "червени" и "сини", а недоволни от своеволията, всяването на страх и беззаконието. 

Кои бяха онези две капки, които препълниха кацата на волското търпението на българите вчера? Едната е случката в "Росенец", за която ние, Момичетата, подробно ви информираме. И както казва Веселина Седларска в Клуб Z, "с този морски експеримент лятото на 2020 година още повече заприлича на лятото на 1989 година. Пълно отвращение, абсолютна непоносимост към ставащото в страната. Спасително хващане за природата – да я защитим, да я спасим от ненаситните. Тотално отхвърляне на съсипаното от алчност Черноморие". Другата са показните арести на двама съветници на президента Румен Радев и претърсванията на „Дондуков“ 2, инициирани от безспорно спорния главен прокурор Иван Гешев. 

И ето че има надежда за гражданското общество, но пак казвам, единствено ако политическите партии не го yпотребят... Отново ...

Защото има различни интерпретации на протеста. Иска ми се и да вярвам в думите на Васил Гюров – обществено ангажирания музикант, който заявява, че "когато битката е за бъдещето на България, няма значение с кого си рамо до рамо на фронта или на барикадите. Бих водил войната съвместно със симпатизанти на БСП, ГЕРБ и даже на ДПС, ако каузата си заслужава. С изопачаването на истинските причини за протеста, няКОЙ отново иска да ни противопостави един на друг и да пренасочи огромната енергия от недоволство", но не мога.

Не бива да забравяме как стигнахме дотук. И някак не е честно да се излиза срещу протестиращите с вдигнат юмрук, който напомня за едни други времена. Трябва да е ясно – тук не защитаваме президента Радев, а президентската институция. А Корнелия Нинова, която самодоволно се разхожда сред гнева на тези, които се борят за правото си да живеят достойно, никак не е на мястото си именно на протест, на който виждам познатите лица на всички тези, с които рамо до рамо се борим от години срещу статуквото. 

Истинските причини са ясни, поне на всички онези млади хора, които не се отказват да висят по площадите. Тези, които са на всеки протест против Бетономорието, които смятат, че законите трябва да бъдат спазвани, а политиците да са в служба на народа. И се надявам, че президентът няма да разчита на един друг гняв, който няма общо с неговата политика. Защото има и такива като мен, които са категорични, че ако той ни поведе срещу мафията, ще се окажем за пореден път на дъното.

 

"На плаж" при Доган, за да има промяна