Общество

Гилейн Максуел - сътрудничката на Епстийн, най-накрая е в ареста

Жената, осигурявала млади момичета за милиардера, ще бъде съдена

Гилейн Максуел - сътрудничката на Епстийн, най-накрая е в ареста

Снимка: The New York Times

Гилейн Максуел – жената, осигурявала млади момичета за милиардера Джефри Епстийн, най-накрая е в ареста по обвинение за трафик на жени със цел сексуална злоупотреба. Арестът дойде близо година след като милиардерът беше обвинен за сексуална експлоатация и малтретиране на десетки непълнолетни момичета в именията си между 2002 и 2005 г. Скандалният Епстийн сложи край на живота си в килията. 

Гилейн Максуел е дългогодишен сътрудник на милиардера. Тя е организирала "голяма част от неговия живот" и е помагала и за управлението на имотите на Епстийн.

За личния живот на Максуел не се знае много. Тя е дъщеря на британския медиен магнат Робърт Максуел, който през 1991 умира при мистериозни обстоятелства на яхтата си. Към момента на смъртта си той е потънал в задължения и затова посегнал на пенсионния фонд на служителите си. Името му свързва с някои от държавните ръководители от бившия Източния блок – включително Тодор Живков. Бил е и съветник на Андрей Луканов след 10 ноември 1989 година. 

След смъртта на баща си Гилейн Максуел заминава за Съединените щати, за да избяга от британската жълта преса, където среща Епстийн и двамата имат връзка през 1992 г.  

Максуел е обвинена в управлението на мрежа за набирането на финансово зависими "служителки", на които милионерът е трябвало да помага с образование и кариера. През април 2018 бивша служителка на Епстийн – Мария Фармър, реши да проговори пред обществеността как с по-малката ѝ сестра станали на два пъти жертва на сексуалните посегателства през 1990-те години. Освен това тя сподели, че често наблюдавала как млади момичета влизали в жилището на Епстийн в Ню Йорк с обяснението, че кандидатстват за модели. Вирджиния Робъртс, друга жертва и част от антуража на Епстийн, постоянно била принуждавана да спи с него, както и с неговите известни приятели и бизнес партньори, като сред тях бил дори и британският принц Андрю. 

 

Извършвал ли е зверства „бащата на гинекологията“?