Общество

Гласуване под карантина - разказът на една доброволка

Общо 46 са подвижните секции за карантинирани

В Столична община 1277 души са заявили желание за мобилно гласуване. Някой от тях днес са били посетени от Ева Събкова. Тя е доброволка, която посвети много време, за да събере други желаещи, а днес цял ден е част от екип, обслужващ мобилна урна.

За доброволците, които посещават заразените с Covid-19 и карантинираните, са осигурени защитни костюми, ръкавици, шлемове и маски. При гласуването се спазва дистанция от метър и половина, а полицейски ескорт пази урната. 

Мобилният екип е съставен от трима човека - председател, зам.-председател и секретар, разказва още Ева Събкова. Тя е разпределена в район Лозенец. 

"ЦИК положи всички усилия да не организира правилно изборния процес", коментира Ева.

Според нея е защитен интересът не на суверена, чиито честен вот трябва да се гарантира, а на една определена партия, чието желание за ниска избирателна активност е известно. "На карантинирани лица след 31.03. е отказана възможност да подадат заявление за гласуване в мобилна секция", недоволна е Ева.

"Освен това ЦИК не обработи документите на поне 10 доброволеца, които чакаха до 6 ч. тази сутрин някой да ги разпредели."

За пътуването от адрес на адрес се използват колите на известен таксиметров оператор. По нейни данни сумата, която получават шофьорите е в размер на 100 лева, от общо 390 лв., които се дават на фирмена кола.

"Някъде със сигурност не стигат екипи. Но не ни преразпределят."

Самата Ева вече е ваксинирана с първа доза, което й дава спокойствие в необичайния ден. Нейната мотивация да бъде доброволец е свързана най-вече с желанието й да се вдигне изборната активност и всеки, който желае да пусне своя глас, да получи такава възможност, без значение дали е болен или някой от домакинството му е носител на Covid-19.

Всъщност Ева признава, че се страхува много повече от управлението на кризата у нас, отколкото от вируса. На въпроса дали под маски, шлемове и при дистанция е успяла да види реакцията на гласуващите, отговаря с категоричното:

"Хората бяха супер доволни!"

Два вида подвижни урни днес събират гласове за новия парламент. В едните своите бюлетини пускат хората с увреждания, които няма как да стигнат до секциите, а другите са за болните от коронавирус и тези под карантина. 

283 е общият брой на всички мобилни урни. 2450 са техническите лица и водачите, които обслужват транспортната схема и логистиката по разполагането на машините и урните. Те са проверени от МВР, прокуратурата и ДАНС, за да няма съмнения в тяхната надеждност.

Общо 46 са подвижните секции, с които гласуват хората под карантина. 

Заявления за гласуване под карантина можеше да се подават до 31 март, което значи, че карантинираните межди 1 и 4 април нямат достъп до мобилна урна, което е тревожно.

"Това е най-големият тих скандал около тези избори", коментира в интервю за Свободна Европа социологът Цветозар Томов.

 

Рекордни опашки за гласуване в чужбина