Общество

Грета Тунберг издава книга за климатичната криза

С днешна дата една новина обещава да ни накара да говорим за активистката още дълго. Тази есен Грета Тунберг пуска нова книга, която има за цел да покаже „глобален преглед на това как множеството кризи на планетата са свързани помежду си“, информират от „Гардиън“.

Грета Тунберг издава книга за климатичната криза

Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Ако потърсите в Гугъл името "Грета Тунберг", излизат милиони резултати, които растат с всеки час. Основателка на движението "Fridays for Future", вдъхнови мнозина по света, и то най-вече младите хора за борба срещу климатичните промени.

С днешна дата една новина обещава да ни накара да говорим за активистката още дълго. Тази есен Грета Тунберг пуска нова книга, която има за цел да покаже „глобален преглед на това как множеството кризи на планетата са свързани помежду си“, съобщава „Гардиън“.

„Реших да използвам платформата, която ми е дадена, за да създам книга, базирана на най-добрите научни изследвания в момента – труд, който обхваща цялостно климатичните и екологичните кризи, както и неспособността да живеем по-устойчиво“, казва Тунберг в изявление. „Защото климатичната криза, разбира се, е само симптом на много по-голяма криза на устойчивото развитие. Надявам се, че тази книга може да бъде начин по-лесно да разберем тези различни, тясно свързани помежду си кризи.”

В предстоящата „The Climate Book“, която се очаква да бъде на пазара тази есен, Тунберг събира повече от 100 съавтори, от учените Йохан Рокстрьом и Катрин Хейхоу до икономиста Томас Пикети и писателката Маргарет Атууд. 19-годишното момиче споделя и какво е научила от собствения си опит с климатичния активизъм. Тя разказва за т. нар. “greenwashing” – маркетингов трик, с помощта на който дадени продукти на пазара изглеждат по-устойчиви, отколкото всъщност са. Тунберг смята, че човечеството твърде дълго е държано в неведение за истинския си отпечатък върху околната среда.

„В момента отчаяно се нуждаем от надежда“, казва Тунберг. "Но надеждата не е да се преструваш, че всичко ще бъде наредЗа мен надеждата не е нещо, което ти се дава даром, това е нещо, което трябва да спечелиш, да създадеш. Не може да се получи пасивно, като просто стоиш и чакаш някой друг да направи нещо. Надеждата изисква действия. Необходимо е да излезете извън зоната си на комфорт. И ако няколко странни ученици успяха да накарат милиони хора да започнат да променят живота си, просто си представете какво бихме могли да направим всички заедно, ако наистина опитаме.”

От 2018 г., Тунберг, тогава 15-годишна, даде начало на училищна стачка, с която шведската тийнейджърка призова за по-осезаеми действия срещу климатичната криза. Тя се превърна в глобален медиен феномен и име в общността на активистите, които поведоха борба срещу климатичните промени. Макар и само на 19, тя е номинирана цели три пъти за Нобелова награда за мир.

Преди това Грета е публикувала три книги, две в съавторство с нейните родители и сестра: „Къщата ни гори: сцени от семейство и планета в криза“, “Сцени от сърцето“, както и една колекция от речи „Никой не е твърде малък, за да промени нещата“.

Най-новата й книга обещава да бъде най-изчерпателната й работа досега, тъй като обединява споделени идеи и познания от експерти, с цел да провокира всички нас да направим положителна промяна.

Грета Тунберг осмя световните лидери