Общество

Гръцките хотелиери готови за протести, искат българските туристи

Граничният пункт Маказа все още е отворен, не се знае докога

Гръцките хотелиери готови за протести, искат българските туристи

Снимка: Pexels

Хотелиерите от гръцката област Еврос обявиха, че са готови за протести, ако граничният пункт "Маказа-Нимфея" затвори, както обяви правителството на южната ни съседка. В момента пунктът все още е отворен, но се очаква съвсем скоро пропусквателният режим да се промени и да се допуска преминаване само при спешни случаи. Според гръцките медии този "толеранс" в преминаването се дължи именно на реакциите на местните власти и туристическите организации. 

От бранша срещат подкрепа и от управата на региона. От Съюза на хотелиерите от област Еврос заедно със заместник-областния управител, изпратиха искане лично до премиера Кирякос Мицотакис да се отвори граничния пункт."Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекият път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон", посочват те.

В Комотини са готови на протести, за да се отворят всички сухопътни граници с България за туристи. Ситуацията с коронавируса постави в затруднение не само туристическия сезон у нас, но и този в Гърция. При официалното откриване на летния сезон в Санторини на 15 юни, както вече ние, Момичетата, писахме, Мицотакис заяви: "Не съм заинтересован да правя Гърция номер едно дестинация в Европа. Заинтересован съм да направя Гърция най-безопасното място в Европа!". До този момент той доста е затегнал мерките към влизащите в страната туристи, като въведе QR кодове, чрез които по алгоритъм се тестват част от преминаващите за коронавирус с PCR тестове. Днес се очакват първите резултати от над 4500 теста на влизащи чужденци, направени за ден на всички гранични пунктове на Гърция. При висок процент на туристи с вирус ще се вземат извънредни мерки и не изключи да се спре достъпът на пътуващи от някои страни.

 

Нов месец, нови мерки за пътуващите към Гърция от днес