Общество

Холандците измислиха нещо по-добро от хюга

Лятото е пред нас, така че можем да опитаме.

Холандците измислиха нещо по-добро от хюга

Снимка: Artem Bali / pexels.com 

Ето тази лятна мода е моят фаворит – холандският отговор на датското „хюга“, наречен „никсен“ – или умението да не правиш абсолютно нищо. В отговор на скандинавския уют, изискващ като минимум свещи, одеяла, компания и топла напитка, холандците имат много по-лесен и ефективен niksen, който не изисква абсолютно нищо. Просто да сме в собствената си компания, да си седим безцелно и да се чувстваме добре.

Звучи лесно, но на практика за един холандец и изобщо представител на протестантска култура това да не се прави нищо, е почти невъзможно. Цялото им възпитание и образование е ориентирано към целесъобразност и всяко нещо се прави с определена цел, а времето се разпределя до минута. Затова правенето на нищо изисква предварително планиране и убеждаване, че това не са изгубени часове, а ценен принос в нашето здраве, равновесие и спокойствие.

Доказано е, че спокойните и дори скучни почивки възстановяват най-добре паметта, концентрацията и творческия потенциал.

Особено силно това се отнася до „никсен“ ваканциите. Според проучвания, правени отново в Холандия, хората често се връщат от ваканция дори по-стресирани, отколкото са заминали. Факторите за това са известни на всички ни – стройна програма, която никога не бива изпълнена, проблеми с чуждия език, непознати места и храна, висене на опашки в жегата (студа, дъжда) и т.н.

Оказва се, че най-щастливият период от ваканцията е седмицата преди нея. Решението – „никсен“ ваканция. Пътуване без планове, по възможност до познато място, избор на хотел или квартира извън туристическите райони и спокоен ритъм. Основно занимание всеки ден – правене на нищо. Така ваканцията ще изпълни основното си предназначение – да ни спаси от стреса и да презаредим за връщане към обичайния ритъм на живот.

Доказано е, че спокойните и дори скучни почивки възстановяват най-добре паметта, концентрацията и творческия потенциал. Впрочем според същото проучване дори най-хубавата и дълга ваканция има ефект между две и шест седмици и след това нивата на стрес се възстановяват, така че съветът е по-кратки ваканции, но по-често. С две думи – повече „никсен“. Лятото е пред нас, така че можем да опитаме.