Общество

И САЩ вдигна временната забрана над ваксината на Johnson & Johnson

Расте броят на ваксините срещу Covid-19. Растат ли с тях и рисковете?

И САЩ вдигна временната забрана над ваксината на Johnson & Johnson

снимка: Rfstudio / pexels.com

Поредната ваксина, която се включва в борбата срещу Covid-19 е тази на Johnson & Johnson. През последните 11 дни здравните власти на САЩ бяха наложили временна забрана за нейната употреба, докато се направят допълнителни изследвания.

На 13 април Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ препоръчаха ваксината да бъде спряна поради потенциални странични ефекти след ваксинацията. Днес органите обявиха, че се вдигат ограниченията, наложени за ваксината, съобщава BBC. Оттук насетне всяка страна ще вземе индивидуално решение дали да реши да внася и използва медикамента на Johnson & Johnson.

До момента 6,8 милиона души са ваксинирани с ваксината на американската компания в САЩ. Регистрираните случаи на образуване на тромбози при жени на възраст от 18 до 48 години след ваксинацията са 15. Трима от пациентите починаха.

Тази седмица и европейският орган за лекарствен контрол също вдигна забраната за употреба на тази ваксина. Беше обявено, че ползите от медикамент продължават да бъдат много по-големи от рисковете и в светлината на продължаващата борба с вируса е оправдано да продължи да се поставя ваксината на Johnson & Johnson.

Беше решено още към листовката на ваксината изрично да бъде упоменато какви са настоящите рискове. Относно което председателят на комисията, разглеждаща случая, Хосе Ромеро заяви след гласуването:

„Нашата отговорност като специалисти по клинични въпроси е да гарантираме, че жените разбират този риск и ако имат друга алтернатива, по-добре да изберат нея.“

Д-р Сара Лонг от Медицинския колеж по медицина в град Дрексел, САЩ беше сред противниците на вдигането на забраната за ваксината: „Това е възрастова група в риск, които си поставят ваксината предимно, за да запазят живота на други хора, не техния собствен. И мисля, че имаме отговорността да бъдем сигурни, че те са наясно с това.”

Специалиsтите припомнят за кои симптоми да следят ваксинираните – силно главоболие, затруднено дишане и болки в краката и коремната област.

 

Шведският модел: изхвърлят се стотици дози АстраЗенека, никой не ги иска