Общество

И съседите протестират: напрежението ескалира в Гърция

В Сърбия ситуацията отново е под контрол

И съседите протестират: напрежението ескалира в Гърция

Снимка: Euronews

Протести избухнаха и в Гърция. В десетки градове южните ни съседи излязоха срещу правителствен план за ограничаване на обществени протести, защото пречели на уличното движение и търговията. Освен това полицията ще има правото да забранява определени събития, както и контрапротести. 

 

 

Законът беше предложен от консервативното правителство на Гърция в опит да ограничи протестите, като е получил одобрението на 187 от общо 300 депутати. Неодобрението на гражданите ескалира в Атина, където пред парламента демонстранти хвърляха запалителни бомби, а полицаите отвръщаха на неподчинението със сълзотворен газ.

 

 

И в Сърбия, където гражданите посрещнаха с улични бунтове и насилие намерението на властта да въведе полицейски час в столицата Белград, недоволството ескалира през последните дни. Хиляди граждани излязоха по улиците на сръбската столица в голям протест срещу президента Александър Вучич и политиката му по време на пандемията от коронавирус. Президентът поиска да върне режима на ограниченията, след като броят на заразените и починалите започна отново да се увеличава рязко. Голямото количество болни постави на сериозно изпитание здравната система в западната ни съседка. Гражданите обаче са убедени, че управляващите са допуснали сериозни грешки и са позволили на епидемията да излезе от контрол само за да проведат парламентарни избори на 21 юни. 

Сърбите не се примириха с обясненията, че чрез полицейския час се цели спирането на епидемията. И въпреки натиска на президента Вучич, премиерът на страната Ана Бърнабич за пореден път пое политическата отговорност и оттегли конфликтното предложение. Вместо това Кризисният щаб на страната забранява публичните събирания на групи от повече от 10 души и ограничава работното време на закритите ресторанти и кафенета.

 

Сърбия – между коронавируса и социалното напрежение