Общество

Интелектуалци за протестите: Обществото ни е болно, диагнозата е апатия

Общественици и интелектуалци за каузите на протестиращите

Посланията на протестите са не само на площадите, но и в социалните медии. Интелектуалци и общественици, хора с позиция и дух споделиха мислите и чувствата си за ставащото у нас. Вижте част от размислите на тези, които прегръщат каузата на протестиращите. 

Радослав Бимбалов – рекламист

"Борисов, Пеевски, Доган, Гешев, Петьо Еврото и всички други знайни и незнайни имена от криминалното ни ежедневие са просто метастази. Истинският тумор е много надълбоко и ще трябва да се дълбае внимателно, но решително. Да, сега и веднага искаме оставки, но след тях предстои по-трудното. Първо, ще трябва да се престрашим да се доверим на някое от лицата, които сега са с нас на площадите и искат промяна. Или на няколко от тези лица. Нямаме избор. Ще трябва да им повярваме, че наистина искат промяна, а не смяна на караула пред шкафчето на Борисов [...]"

Веселина Седларска журналист, писател

"В момента не е ляво срещу дясно, не е червено срещу синьо, не е премиер срещу президент. В момента е приличието срещу безочието. Има хора лакмуси, хора толкова отвратителни, че докато те диктуват живота, на нормалните хора им е трудно да дишат. Тези хора имат имена: Ахмед Доган, Делян Пеевски, Иван Гешев, Владислав Горанов, Емил Кошлуков и т.н. до малките пешки като Данаил Кирилов, Тома Биков, Дариткова, Караянчева и др. Какви са тези хора – леви или десни, червени или сини – не ни интересува, те могат да бъдат каквито го налага слугинажът, всеки един от тях е бил всякакъв. За нас те са обида – ето, това са те, обида. Ама какви щели да дойдат след тях? Щели да бъдат същите. ОК, пак ще протестираме. Докато се научат да не са същите."

Захари Карабашлиев писател

"Един от големите ми приятели в ранно детство беше едно кърджалийско турче на име Саджит – за него ще пиша един ден – като братчета бяхме. Саджит отдавна не живее в България, защото семейството му беше унизено и изгонено в Турция, заедно с десетки хиляди семейства от загиващия и загниващ комунистически режим на Тодор Живков. В самия край на царуването си, този дяволито-усмихнат, добродушен правешки хитрец извади етническата карта и насъска българи срещу турци. [...] 

Автобуси с етнически турци с шапки ДПС, организирани и извозени от Родопите до морето са допускани до плажа. Останалите, дошли доброволно с личните си автомобили от цялата страна българи са спирани. Защо? Разделяй и остани на власт.
Полицията създава предпоставки за етнически конфликт.

Такива като мен срещу такива като Саджит? Единственото, което липсва е една разгорещена патриотична реч и бурето с барут е подпалено. Разделяй и остани на власт. Слава богу, нямаме свой Милошевич!"

Искра Ангелова

"Искаме да можем да упражняваме професиите си свободно, да не ни унижават в собствената ни страна; да не ни уволняват, защото можем и знаем; да се радваме на свобода на словото, а не на превзети от олигархията медии; да не стоим на дъното - под екзистенцминимума - ние, цветът на нацията (хора на изкуството, артисти, интелектуалци, инженери, лекари, юристи, учители, а и пенсионери); искаме да не измираме най-много в Европа, а да опазим последните останали лекари в България и да разчитаме на уредена и добра здравна система; искаме да не сме затиснати от корупция, без прозорец за бягство и надежда. Искаме да можем да просперираме и да се развиваме честно и почтено - без да сме "на някого човек", без връзки или партийна принадлежност - просто защото сме кадърни и можем, образовани сме и сме умни; искаме сериозна културна политика и развитие на цялата мрежа от театри и културни центрове из България, както и назначаването на млади и кадърни мениджъри на тези места, а не целенасочено и повсеместно унищожаване на културата и превръщането й в халтура с неизпълними изисквания за все по-голяма популярност."

И още ... 


Мария Касимова - Моасе журналист

"Да насъскаш български граждани срещу български граждани е чутовна грешка. Симпатизанти с еднакви бели шапчици искат да идат на море. Не си водят жените, майките, сестрите, децата... Дошли да пазят Доган, при положение, че никой не го заплашваше – хората просто искаха да отидат на плаж в тази окупирана от почетния председател зона. Защото това е право на всички. Истински се надявам да не се впуснем по този етнически наклон, защото той е напълно изкуствен и е опит да се насочи напрежението в друга посока, за да се запази статуквото. И етническите турци, и етническите българи сме български граждани."

Борис Бонев общински съветник

"Уморен, ранен, но все така загрижен "герой" се обръща към народа си. Той кърви, но все още е жив и призовава към толерантност – етническа и човешка! Не че такава липсва, но като се подчертае няколко пъти, че я няма, може и да изчезне. Атмосферата е като от средновековен замък, икони и пастелни цветове на оскъдно осветление. Отдаден ПР шепне в тъмнината. Поразително! За какво ти са врагове, ако имаш такъв ПР?

От другата страна – на слънце, пред разкошна хасиенда до плажа, един патриарх с осанката на мафиотски бос се обяснява в любов на фамилията. Той няма какво да крие, обгърнат от обичта на последователите си с бели шапки. Е, вярно, че той е изключително богат, а те са бедни. И че през последните години е работил преди всичко за себе си, а е казвал, че работи за етническия мир. Но те пак го обичат и го защитават с телата си!"
 

Радина Ралчева комуникационен специалист 

"Много надценяваме ченгетата (бивши ДС и подобни) и политиците на власт. Това, че на нас ни се привиждат конспирации, завери и съглашения, защото сме затънали в теоретични разделения, абстрактни идеалности и свръхмислене, не значи, че има такива. Понякога има. Но често няма. Ченгетата и политиците на власт в Мордор са всъщност много прости същества. Не мислят особено. Не знаят как. Те се движат по схеми, които са им импрегнирани в главите в школите на първо, шесто, Симеоново, КГБ и тн. Не са оригинални, не могат да импровизират, нямат хоризонт. Иначе казано – тъпи са точно толкова, колкото са тъпи едни дресирани и първосигнални същества. Нека не ги величаем излишно, като им приписваме качества, които не притежават. Мотивирани са от извратени представи за себе и света, алчност, страх, неконтролируеми пориви и желания. Съществуването им е сведено до базисни инстинкти и реагират според тях. Нямат никакви скрупули, никакви задръжки, никакви граници. Изключения има, но са несъществени за тенденцията. Това е трудно за проумяване, знам. Защото нормалните хора търсят рационализация зад действията. И така създават митове за всесилни мислители и стратези, защото не могат да допуснат, че има същества, движени само от базови инстинкти. Е, има. Управляват Мордор на сцената и зад нея."

Милица Гладнишка - актриса и певица

"Идвайте, хора! Не може повече така! Едни неграмотни и нагли политици да потъпкват правата ни!
Търпим грозни улици, скапани ремонти, лайняно море, мизерстващи и пребивани старци, убийци на пътя без присъда и вездесъща КОРУПЦИЯ, по-мила дори от собствения им животец! Толкова са много престъпленията им, че сега затъват под тежестта им. Излизайте и мирно, но твърдо да заявим позицията си!"

 

Ден трети, посланията от площада