Общество

Инцидентът пред Партийния дом: провокация, но чия?

Една история. Много разказвачи. Няколко истини. 

Инцидентът пред Партийния дом: провокация, но чия?

Една история. Много разказвачи. Няколко истини. Това е толкова общовалидно, че чак банално. Освен когато става въпрос за ескалацията на напрежението пред Партийния дом по време на протестите снощи. Но и тук не липсват гледни точки – един инцидент, много очевидци и интерпретации. И дума срещу дума. На полицейски началник, на журналист в независима медия, на очевидци. Вие изберете на кого да вярвате.

Ние, Момичетата, не сме били свидетели на ескалиралото напрежение, но можем да ви запознаем с версиите му.

На извънреден брифинг пред медиите малко след полунощ заместник-директорът на СДВР Антон Златанов информира, че има 15-годишно пострадало момче, както и двама полицаи, а шестима протестиращи са задържани заради нарушаване на обществения ред. "Бяха хвърлени две бомби. Не казвам пиратки, не казвам бомбички. Това бяха доста сериозни бомби на средата на множеството, на стъпалата на Народно събрание 2. Имаше журналисти, фоторепортери. Имаше полицаи без каски, точно 6 човека. Едно момче падна точно след хвърлената бомба. Двама полицаи клекнаха да му окажат помощ. През това време, със секунди разлика, падна транспарантът. След което, без никаква намеса на полицейски служители, започва масово замерване с кутии и пликове червена боя. Цялата сграда, множество ударени колеги има с червена боя. Бутилки стъклени бутилки. Счупи се вратата и беше направен опит за нахлуване вътре", продължава Златанов с обясненията. За него това са провокатори, част от "агитките" (вероятно футболните), които са щурмували стълбите на Партийния дом и са хвърляли опасни предмети.

Само че според Владо Йончев от OFFNews тази версия е абсолютна лъжа. "Много хора се бяха събрали на ъгъла до стълбището и чакаха момчето, което опъна транспаранта да слезе. Тогава падна единият край на транспаранта. Полицаят го хвана и дръпна целия транспарант, после го захвърли. Това провокира конфликта. Хората, които бяха на ъгъла и чакаха момчето да слезе, пометоха двамата или трима полицаи на стълбището".

Разбира се, много потребители на фейсбук също коментираха инцидента, като някои твърдят, че дори са били и очевидци: Venzi Kal пише: "Бях на 3 – 4 метра, тия си бяха там и си се надъхваха много преди да стане случката. Все едно чакаха момента/сигнала. Евала на полицаите, защото бяха доста адекватни. И след това по новините главният на МВР (не го помня) разказа случката, както си беше. Сори, ама да риташ полицай... не идва много естествено за нормален човек, който е там да протестира мирно". А Velislav Valov се обръща към Владо Йончев с коментар под поста му, в който пише, че не вярва дърпането на транспаранта да е провокирало конфликта. "Агитките са си били подготвени и просто са изчаквали удобен момент, за да действат. Вероятно си усетил и ти миризмата на ацетон от хвърлените бутилки. Само мога да гадая, кой и защо им плаща да го правят."

Alexander Dimov обаче е на мнение, че такива действия от страна на протестиращите са оправдани: "Евала на всички замесени момчета! Война без кръв и жертви не се печели! Както виждате, с мирни протести няма как да се свали оплетената като свински черва". Ташев Кристиян подлага цялата ситуация под съмнение: "Абе само на мен ли ми се струва, или наистина цялата ситуация бе нагласена?!? До вчера полиция и жандармерия скачаха по главите на протестиращи, а сега някак си само където не ги потупаха по рамото... Влязоха без щитове, без палки... Вай, вай, малко ми намирисва".

Според Antonia Boneva "това са агитки, специално подготвени за провокации, за да имат оправдание властите да бият и убиват демонстрантите! [...] Снимайте с телефони и камери, ако видите полицейско насилие, и повтаряйте на полицаите около вас, че не сте срещу тях, че те са като вас и няма нужда да се биете едни с други!...."

Според декларация на парламентарната група на партия ГЕРБ по повод провокациите "криминални банди, платени от Васил Божков, атакуваха сградата на Народното събрание, заливаха със запалителни течности полицаи и мирно протестиращи граждани, хвърляха боя по сградата на парламента и искаха да го щурмуват".

"Всичко това е част от един сценарий, за който предупреждаваме от няколко дни, най-вече вас, които сте най-голямата опозиционна сила”, обърна се към социалистите депутатът Тома Биков. Той обяви, че провокаторите превземали протестите. "Това е лицето на революцията – онези бандити, които бяха дошли вчера, нямат нищо общо с хората, дошли да си изразят позицията, че не са доволни от едно или друго нещо ... В подобни процеси лидерството се поема от мътилката на обществото, от неговата тиня ... Тези хора не се борят за демокрация и справедливост, а за едни пари, които се пращат от Дубай". 

БСП отрече да има общо с безредиците и насилието около Партийния дом и настоя за избори, за да бъде промяната осъществена по демократичен начин. "Осъждаме нападението над парламента и няма как да не го осъждаме. Във всяка една такава социална ситуация има всякакви хора, всякакви интереси, но те не могат да бъдат клеймо върху справедливия нормален ход на българските граждани".

Съществуват версии на това дали полицаите са провокирали протестиращите, или дали униформените са раздали "правосъдие", като няма как да не напомним, че полицейското насилие над мирни граждани не подмина и тези протести. Има много спекулации кои са вероятните провокатори на напрежението пред Партийния дом и дали протестиращите там не са платени. Така или иначе, този инцидент може да доведе до две неща – да посее семето на съмнението у някои за режисиране на протеста или да даде импулс за промяна. Всеки сам избира на коя версия да вярва. 

 

Гневът на гражданите в слогани и изображения