Общество

Искат изтегляне на учебник с ЛГТБИ+ съдържание за 6. клас

Искат изтегляне на учебник с ЛГТБИ+ съдържание за 6. клас

Снимка: Pixabay

Петиция за изтегляне на учебно помагало за 6.клас с ЛГТБИ+ съдържание тръгна да се разпространява из социалните мрежи. Повод за това стана сигнал, изпратен на 13.03.2023 г. от сдружение "Род", описано от тях като „опасно пропагандно съдържание в учебник по предмет „Човекът и природата“ за 6. клас на издателство „Просвета“.

Конкретното съдържание е на 155 страница в урок N 74 със заглавие “Грижа за растежа и развитието в училищната възраст“. В електронния вариант на учебника страница 155 е премахната., но хартиеното издание гласи следното:

„Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация“.

Задача N 3 в същия урок има следното съдържание: „Дискутирайте различните видове сексуална ориентация…“

От сдружението се обръщат към българските институции, отговорни за образованието, националната сигурност и опазването на обществения ред с въпросите как съдържанието е одобрено и от коя институция, която одобрява образователните програми и помагала? Пита се още дали са спазени всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание? Има ли натиск или лобиране в посока включването на идеите за нетрадиционна сексуалност в учебни материали?

По случая са сезирани отговорните институции Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност с настояването на сдружение „Род“ за незабавна намеса и изтегляне на посочения учебник от българските училища.