Общество

Ива Екимова: Ако искаме промени, трябва да ги започнем сами

Срещаме Ива Екимова в света на нейните амбиции и надежди, където тя споделя своите гледни точки за значението на социалната отговорност, както и как всеки от нас може да стане част от промяната. Все по-хубаво е да срещаме личности, които ни вдъхновяват и ангажират. Като посланик на информационната кампания #ПромениКартинката, която цели да провокира отговорно потребителско поведение, споделяйки фактите за глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове, Ива не само декларира, но и въплъщава принципите на социална отговорност и устойчивост. В интервюто с нея разглеждаме нейните планове за новата година, стремежа й към устойчив начин на живот, и нейната вдъхновяваща роля като част от инициатива, насочена към това да осъзнаем колко големи последици могат да имат малките жестове на невнимание и колко е важно да знаем фактите, за да осъзнаем мащаба на проблема.

Здравей, Ива. Всеки от нас си прави визия за новата година, за това, което иска да постигне, да бъде, да промени. Какви са твоите планове?

Здравейте, плановете са доста стресиращо занимание. Въпреки това съм си поставила три големи задачи за тази година, които искам да финализирам на всяка цена. От по-прозаичните неща ще започна с намерението и плановете си да се върна в залата за фитнес или да изпробвам нов вид спорт. Ще бъда милостива към себе си, обаче, и няма да си слагам срокове – противно на планирането на всякакви дейности и ще предприема действия, тогава, когато се почувствам готова.

Има една популярна равносметка Ins&Outs. Сподели ни поне три навика, които искаш да придобиеш и такива, които искаш да изкорениш (откажеш).

Чак три, и с един да започнем това е едно много добро начало. Преди време ходех на йога и си спомням, че много ми хареса. Нека това е първото „In“. Що се отнася до „Out“ – поетапно ще се оттърва от нездравословните храни, които някак се провират в менюто ми.

Ти си един от посланиците на #ПромениКартинката. Разкажи ни какво те вдъхнови да станеш част от инициативата?

През целия ми живот съм изповядвала една простичка философия: Ако искаме нещо да се промени, трябва да започнем промените от нашата заобикаляща ни микро среда. Ние, самите, не някой друг, който да дойде да почисти или да направи нещо. Достатъчно е ние  да започнем да предприемаме дребни, всекидневни действия за опазването на природата, подобряване на отношенията с хората и за нещата, които ни вълнуват. Така, когато получих поканата да стана един от посланиците на #ПромениКартинката се съгласих без никакво колебание.

Ива Екимова: Ако искаме промени, трябва да ги започнем сами

Лесно ли се постига промяна в живота на хората? Какво качество на човек е необходимо да започне да живее в центъра на света, вместо в центъра на средата си? И каква е ролята на социално-отговорния човек?

Трудна е само нежеланата промяна. Всяко нещо, което желаем е лесно за постигане. Вярвам, че всяка промяна е за добро. Тук няма да казвам, че е необходима смелост, нужни са само желание и воля. От моята гледна точка отдавна ми се струва, че живеем в центъра на света. Днес много по-лесно можеш да достигнеш до която и да е точка на света. Благодарение на общите усилия и добри сърца на хората в България – едно българско момиче вече учи и тренира за астронавт от НАСА.  Не е ли всичко това истински вълнуващо. В основата на много от добрите новини, които достигат до нас, стоят социално-отговорни хора. За някои от тях темата е природата, за други космоса, за трети образованието, за четвърти здравеопазването. Големите компании насърчават социалната отговорност на служителите и добротворчеството, самите те реализирайки мащабни кампании – пример за корпоративна-социална отговорност.

Смяташ ли, че българите можем да променим средата, в която живеем и кои според теб са стъпките, които трябва да извървим, към по-устойчиво бъдеще за следващите поколения?

Не смятам – убедена съм в това. Всеки може, всички имаме сили и възможности да променим и средата, и настоящето, и бъдещето. Вероятно една от първите стъпки би трябвало е да бъдем много добре информирани, след това да бъдем осъзнати за действията, които трбява да предприемем и след това да действаме.

Какво за теб е устойчиво бъдеще и какви са начините да го изградиш? Свързано ли е с еко съзнанието на човек?

Големият въпрос, на който всички трябва да потърсим отговор е: къде е човекът и каква е неговата роля в изграждането на устойчиво бъдеще? В противен случай отново излиза, че някой, отнякъде трябва да дойде и да достави това бъдеще. Това е свързано не само с еко-съзнанието, а с осъзнаването ни. Кои сме ние, какво искаме да оставим след нас, как отглеждаме и възпитаваме децата си. Само допреди няколко години хората, които не употребяват автомобили, за да опазват околната среда бяха екзотика, сега са сред близките и познатите ни. Много млади хора избират да работят за компании, които са отговорни към природата или прилагат друг вид КСО.

 

 

Разкажи ни за последното нещо, което си направила като посланик на #ПромениКартинката?

Едно от най-вълнуващите преживявания беше партньорството с фестивала „Реките на София“. Заедно с много доброволци и всеотдайния екип на Филип Морис България и  кампанията #ПромениКартинката участвахме в мащабно почистване на пространството на Перловска река до Топлоцентрала в Южния парк. В края на годината представихме бинове за гласуване с фасове на Коледния базар на пл. Славейков. По-рано в същата година пътувахме до Бургас – една от спирките на пътуващата изложба #ПромениКартинката, която фокусира глобалния проблем със замърсяване с изхвърлените фасове.

Можеш ли да събереш в три изречения послание, което би стигнало до всеки човек.

Открий, информирай се, разбери, промени – бъди добър!

Опиши ни как си представяш картинката променена за 2024 година.

Представям си, че все повече хора ще бъдат отговорни относно изхвърлянето на фасове на плажа, в парка, в града. Всеки от нас може да приспособи преносим бин за фасове, който да изхвърли в обозначените за това места.

Научете фактите за глобалния проблем с неправилно изхвърлените фасове на promenikartinkata.bg

Интервюто се публикува с подкрепата на Филип Морис България.