Общество

Изложба в памет на Боян Петров

Какво ще видим на нея?

Изложба в памет на Боян Петров

Снимка: БГНЕС/Darik

Националният природонаучен музей към БАН представя изложба в памет на алпиниста и спелеолог Боян Петров, който загина в експедиция до връх Шиша Пангма преди 2 години. Името на изложбата е Спомен за Боян – следи в науката и тя ще продължи до есента. В рамките на събитието ще бъдат показани за пръв път два заснети от Петров видеоклипа. Те са едни от последните му кадри. В тях той разказва интересни детайли около зоологичните си изследвания при експедициите.

„Искаме да представим по-непознатото лице на Боян – това на зоолог и изследовател на пещери. Той събираше животни на всяка една височинна експедиция. Негови са едни от най-високите документации на редица видове. Има 10 вида, които носят неговото име“, разказа пред Bulgaria ON AIR Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей. 

Боян Петров е успял да събере богата колекция от видове от горната граница на разпространение на живота над 6000 метра надморска височина. Малко световни зоолози могат да се похвалят с подобни постижения. Също така алпинистът е допринесъл за обогатяването на колекциите на Националния природонаучен музей с десетки екземпляри на животински видове, някои от които са били непознати за науката. Те, заедно с някои от дневниците му, ще бъдат част от експонатите в изложбата. 

Петров е и отличен спелеолог, изследвал фауната в редица пещери по света. Част от екипировката му за пещерни изследвания също ще бъдат изложена в Природонаучния музей. По време на тези изследвания спелеологът алпинист е задал ключови стандарти в работата с прилепи. Методите му на работа остават непроменени независимо от терена на проучване. Стриктното документиране на откритията е една от емблемите на Боян Петров, твърди Виолета Желязкова. 

Към настоящия момент голяма част от научните открития на алпиниста са непроучени. Запознати с дейността му са на мнение, че сред тях все още има множество непознати на науката видове безгръбначни животни.

 

Ето още 5 български постижения, с които да се гордеем