Общество

Израел затвори и последното си Covid отделение

След масовата ваксинация

Израел затвори и последното си Covid отделение

Йерусалим. Снимка: Pixabay

В понеделник Израел затвори последните две отделения за коронавирус близо една година след първоначалното им отваряне, пише израелската информационна агенция Ynet. Причината – след масовата ваксинация, процентът на заразените с Covid-19 продължава да намалява. Страната започна да закрива своите отделения за коронавирус още преди няколко седмици, когато кампанията за високоскоростни ваксинации в Израел започна да дава резултати, съобщи The Jerusalem Post.

Последните две работещи бяха медицинските центрове „Гилел Яфе" в град Хадера и „Барух Паде" в Тверия. И двата бяха окончателно затворени в понеделник, а малкото останали пациенти бяха преместени за лечение във вътрешните отделения. В пика на пандемията болницата на Хадера разполагаше с три Covid отделения, но през последните няколко дни там има не повече от седем пациенти, нуждаещи се от болнично лечение.

„Имам удоволствието да съобщя, че затваряме последното активно Covid отделение“, заяви директорът на болницата д-р Мики Дудкевич пред Ynetnews. „Сега ще можем да разпределим персонал, който да се справи с нарастващите нужди на нашите отдели по вътрешни болести, които остават с недостиг на персонал поради пандемията“, каза той. „Ако възникне необходимост, ние ще отворим отделенията отново, но се надяваме, че няма да има такава нужда".

Медицинският център Барух Паде" също затвори последното си отделение за коронавирус в понеделник. Първият пациент с коронавирус в Израел, който разви усложнения от Covid-19,  беше лекуван там през март 2020 г., след като беше заразен от група южнокорейски туристи, пътуващи из страната с неговия автобус.

„Това е много радостна и обнадеждаваща новина. Току-що завършихме дезинфекцията на отделението и очакваме с нетърпение да се върнем към нашата рутинна работа", каза директорът на болницата д-р Ерез Он. „Нашите екипи вече могат да се върнат в натоварените отделения по вътрешни болести“.

По-рано в неделя Медицинският център в Сафед също съобщи, че е затворил последното си отделение близо 400 дни след първото му отваряне. „Чакахме този момент повече от година. Щастлив съм, че се връщаме към обичайната си рутина и че нашата борба срещу коронавируса беше успешна", каза проф. Салман Зарка, шеф на болницата.

В деня, когато затвори последното отделение – понеделник, бяха регистрирани само 82 нови случая на вируса, при направени 24 000 теста. Общият брой на хоспитализираните в Израел е 308 души. 

 

В Израел: работещи училища, пълни барове, нормален живот