Общество

Изтекоха данните на 533 млн. фейсбук профили – проверете дали сте в списъка

Телефонни номера, имейл адреси, локации...

Изтекоха данните на 533 млн. фейсбук профили – проверете дали сте в списъка

Снимка: Tim Bennett/Unsplash

Личните данни и телефонните номера на 533 милиона потребители на Фейсбук от 106 държави са били предоставени за свободен достъп в интернет. Потребител в хакерски форум на ниско ниво е публикувал безплатно телефонните номера и личните данни, информира "Бизнес инсайдър".

По този начин информацията е била достъпна за "всеки, който има основни умения за работа с данни", коментира изданието. Според анализа му близо 70 милиона потребители са най-силно ощетени. В мрежата са намерени пълните данни на повече от 32 милиона потребители от Съединените щати, над 28 милиона от Саудитска Арабия и почти 10 милиона потребители от Русия.

Това включва пълните имена, посетените локации, датите на раждане и друга чувствителна информация.

От "Бизнес инсайдър" са прегледали извадка от изтеклите данни и са проверили част от тях, като са съпоставили телефонните номера на известни потребители с идентификационните номера, изброени в набора от данни. Те също така са проверили данните чрез тестване на имейл адреси от "изтеклите" във функцията за възстановяване на паролата, която може да се използва за частично разкриване на телефонния номер на потребителя.

Изтеклите данни могат да предоставят ценна информация на киберпрестъпниците, които използват лична информация на хората, за да се представят за тях или да ги прилъжат да предадат идентификационните данни за логване според Алон Гал, технически директор на фирмата за разузнаване в областта на киберпрестъпността Hudson Rock.

Един потребител пък е обърнал внимание на изтичането на данни на самия Марк Зукърбърг.

В профила си в Туитър той публикува екранна снимка от форума, която съдържа личните данни на основателя на Фейсбуксъобщава американският вестник The New York Post.

Според Алон Гал от гледна точка на сигурността Фейсбук няма много какво да направи, за да помогне на потребителите, засегнати от изтичането, тъй като техните данни вече са на открито, но добавя, че платформата може да уведомява потребителите, за да бъдат по-бдителни за възможни фишинг схеми или измами с използване на личните им данни.

"Лицата, които се регистрират в реномирана компания като Facebook, им се доверяват със своите данни и Facebook трябва да се отнася с данните с изключително уважение", отбелязва Гал и допълва: "За потребителите, чиято лична информация е изтекла, това е огромно нарушение на доверието."

Всеки може сам да провери дали имейлът му е бил публикуван някъде.

Това може да стане чрез сайта haveibeenpwned, като не е нужно след това да следвате съветите им, включващи конкретен софтуер, а сами да смените паролата си с нова, по-силна и уникална само за конкретната платформа. Поредното "изтичане" на данни може да бъде урок за всички ни да престанем да използваме една универсална парола за всичко, което използваме онлайн. 

Засега официалната позиция на Фейсбук е, че изтеклите данни са "стари" и са от предишното съобщено изтичане на информация през 2019 г. Ирландската комисия за защита на данните заяви, че ще работи със социалната платформа, за да се убеди, че случаят е точно такъв. Регулаторът играе важна роля при подобни разследвания, тъй като европейската централа на Фейсбук е базирана именно в Дъблин, Ирландия.

 

Фейсбук пуска Инстаграм за деца под 13 години