Общество

Как една феминистка реч засрами агресивните мъже?

Александрия Окасио-Кортес произнесе една от най-вълнуващите феминистки речи

Как една феминистка реч засрами агресивните мъже?

Снимка: The Hill

Александрия Окасио-Кортес произнесе една от най-силните феминистки речи пред Конгреса. Думите ѝ се превърнаха в символ на нарастващата женска сила в политиката. Тя успява да подкопае основите на властта, която мъжете са упражнявали над жените в продължение на векове, но и да даде гласност на жените в политиката, чиято численост се увеличава все повече на територията на САЩ. 

Повод за речта на Кортес са агресивните изказвания на републиканеца Тед Йохо. Същият упражни вербален тормоз над колежката си. Първият епитет, който тя получи, е „отвратителна“ заради своите възгледи относно бедността. Следва и репликата „шибана кучка“, която е записана от репортер. Йохо влошава ситуацията, като не поднася извиненията си по адекватен начин. Оправданията му са, че не е произнесъл подобна квалификация, а ако го е направил, се извинява за обидите, тъй като е баща на дъщери. Чувствителността по отношение на достойнството на жените е изключително изострена заради #MeToo. И заради това вторият най-влиятелен демократ в Конгреса, Стени Хойер, остава изненадан, че Окасио-Кортес не приема извинението. Ето какво казва тя в речта си.

„Йохо взе решение да използва Камарата на представителите, за да се извини за действията си. Аз обаче няма да отстъпя. Не мога да позволя племенниците ми, малките момиченца, при които се връщам, жертвите на вербален или по-жесток тормоз да бъдат свидетели на това - да видят това извинение, да видят как нашият Конгрес го приема за нормално и го приема като извинение, и да приема мълчанието като форма на приемане.“ 

Според мнения на политически анализатори ситуации като тази се развиват по сходен начин. Жените са представени като властни и силни, като вследствие на това получават и образа на демонизирани хора, пробуждащи страха у мъжете. Твърди се, че особено дискриминирани са чернокожите жени политици, тъй като винаги  търпят неуважение, тормоз и вербална агресия. А яростта на мъжете е представена като нещо в рамките на нормалността. 

По време на речта си Окасио-Кортес бавно и продължително повтаря думите на Йохо „шибана кучка“, като по този начин дава гласност на проблема с дехуманизирането на жените. „Това не е нещо ново и това е проблемът. Това е част от една култура. Култура на безнаказаност, на толерантност към езика на омразата спрямо жените и агресията“, продължава Александрия и споменава имената на политиците, от които се чувства засегната. Сред тях е и Доналд Тръмп.

И още ... 


„Дехуманизираният език не е нещо ново, инциденти като този вече са шаблон. Шаблон на отношението към жените и унижението на останалите“, заявяваОкасио-Кортес и допълва, че жените трябва да получават достойно, уважително и цивилизовано отношение. 

„Господин Йохо спомена, че има съпруга и две дъщери. С две години по-млада съм от най-малката му дъщеря. И аз също съм нечия дъщеря. За щастие, баща ми не е жив и не може да види униженията, през които преминах. Майка ми обаче видя всичко по телевизията. Затова съм тук. За да докажа, че съм дъщеря на родителите си, които не са ме отгледали, за да търпя унижения от мъже. Не мисля, че отглеждането на дъщеря или съвместният живот със съпруга правят мъжа почтен. Почтеният мъж е този, който се отнася почтено и уважително към всички, а когато някой допусне грешка, както правим всички ние, е редно да положи всички възможни усилия, за да се извини.“ 

Дженифър Лоулес, професор по политология, оценява изказването на Окасио-Кортес като „най-значимата феминистка реч за епохата ни“. Речта е сравнена с тази на Хилъри Клинтън от 1995 г., в която тя заявява, че „правата на жените са човешки права. Според Лоулес социумът е постигнал такива нива на развитие, че изобличаването на сексизма вече е напълно приемливо и желателно. Мнението на професора е, че обществените възгледи са претърпели положителни промени и вече няма как рейтингите на жените политици да пострадат заради техните борби срещу насилието и тормоза. Като популярно оправдание за необмислени действия Лоулес изтъква именно репликата „имам жена и дъщеря“

Окасио-Кортес продължава и дейността си по проектите на  #MeToo, като подкрепя също протестите за правата на чернокожите Black Lives Matter. Защото тя мисли, че равенството не се състои единствено в избирането на жени лидери, а е съвкупност от промени.

 

Ще защити ли Полша изобщо жените си?