Общество

Как се създава нация от иноватори?

Проектът Webit.X е предназначен за активни и изявени ученици и студенти от цялата страна.

Как се създава нация от иноватори?

На съвместна пресконференция министърът на oбразованието - г-н Красимир Вълчев, председателят на съвета на ректорите - проф. Любен Тотев, председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България - Яна Вангелова, и председателят на фондация Webit - г-н Пламен Русев, съобщиха за проекта Webit.X. Събитието ще се проведе на 27 юни в зала "Арена Армеец" от 19:00 ч. и ще бъде предназначено за активни и изявени ученици и студенти с висок успех.

Инициативата има за цел да избере над 5000 младежи, представляващи цвета на България, на възраст между 16 и 23 години и да ги докосне до бъдещето, като им даде възможност за близък контакт с някои от най-големите съвременни технологични изобретения. С безплатен достъп те ще могат да срещнат хуманоидния робот София, персонална летателна система Iron Man - велосипедът на бъдещето, киборг - симбиоза между човек и машина, и много други.

Проектът ще бъде организиран и финансиран от фондация Webit. Партньори са Министерството на образованието, което ще избере и награди най-трудолюбивите и успешни ученици на България, Министерството на младежта и спорта, което подпомага проекта логистично, Националният съвет на ректорите и Националните студентски съвети, които ще подберат най-добрите и успешни студенти от страната. Патрон на проекта е кметът на София.

"Ние в Webit знаем, че не можем да накараме насила някой да направи нещо за своето бъдеще, но вярваме, че можем да го вдъхновим да мечтае и така да направи своя живот и живота на много други хора по-добър! Ето затова решихме да създадем този проект - за да вдъхновим бъдещето на България, и сме благодарни, че не сме сами и имаме подкрепата на нашите партньори", споделя председателят на Webit, Пламен Русев.

"Аз се надявам, че ще вдъхновим и мотивираме много млади хора да мечтаят и да бъдат проактивни в създаването на бъдещето си, защото то принадлежи на образованите хора, които имат дигитални умения", споделя министър Вълчев.

За допълнителна информация посетете www.webit.bg/x.