Общество

Как се спасяват над 44 хил. декара гора

Добрият пример

Как се спасяват над 44 хил. декара гора

Снимка: jplenio/Pixabay

Шведската компания ИКЕА успя да спаси 11 хил. декара гора в Грузия! Инвестиционна група на търговския гигант придоби горска земя в югоизточните райони на страната, за да защити гората и нейните разнообразни екосистеми.

Ingka Group, която притежава и управлява повечето магазини на ИКЕА, закупи 10 840 акра земя близо до басейна на река Алтамаха, съобщи компанията в средата на януари.

„Искрено вярваме, че е възможно отговорно управление на горите и виждаме, че голяма част от отговорността ни към земята, която притежаваме - и като цяло към планетата - е да възстановяваме горите и да засаждаме повече, отколкото реколтата ни“, заяви директоротът на Ingka Investments Кристер Матсон пред CNN.

"Във всички наши имоти опазването на природата е важно. При тази конкретна инвестиция в Грузия е важно земята да не може да бъде разделена на малки единици и тя да остане завинаги горска земя."

Земята, придобита от организация за опазване с нестопанска цел The Conservation Fund, е дом на повече от 350 растителни и диви видове, включително и застрашени. 

Местните бизнеси, занимаващи се с дървен материал, ще продължат да бъдат подкрепяни, каза още Матсон, а гражданите ще имат достъп до голяма част от пространството за развлекателни цели – например да се разхождат или да спортуват.

"За нас е чест да работим с Ingka Group и аплодираме нейния ангажимент за опазване и подобряване на качеството на горите в САЩ и Европа," подчерта в официално изявление президентът на The Conservation Fund Лари Селцер. "Добре управляваните гори носят  съществени ползи, включително чиста вода и важни местообитания на дивата природа, както и смекчаване на промените в климата."

От 2014 г. Ingka Investments е закупила близо 2 млн. и половина декара  горски земи в САЩ, Естония, Латвия, Литва и Румъния. Заедно с Грузия, групата притежава горски имоти в Алабама, Оклахома, Южна Каролина и Тексас.

Докато Ingka Group се е посветила на инвестирането и опазването на горите, компанията е засадила близо 7 милиона разсад в страни по целия свят.

„За всички гори, които притежаваме, нашият ангажимент е да ги управляваме отговорно, да запазваме и повишаваме качеството на горите с течение на времето“, казва Матсон. "Нашата визия за управление на горите е да разгледаме всички функции на дадена гора и да планираме за десетки години напред. Ние разглеждаме това като ангажимент за балансиране на икономическите, екологичните и социалните аспекти, свързани с гората."

Инвестицията в гори е част от ангажимента на ИКЕА да бъде съпричастна към климатичните промени. Компанията си е поставила за цел да намали повече емисии на парникови газове и да допринася за запазването на природата. И успява!

 

"Aко имаш – остави! Ако нямаш – вземи!"