Общество

Какво е да си г-жа "Сексуален тормоз"?

Бившата жена на Харви Уайнстийн проговори

Какво е да си г-жа "Сексуален тормоз"?

Снимка: "Time"

Носи се наоколо като сянка, очите ѝ са широко отворени, нервна е, чувства се некомфортно в кожата си и все едно изобщо я няма вътре в нея.

Това е Джорджина Чапман, съпругата на Харви Уайнстийн. Тя е жената, която доскоро живееше в щастлива приказка, а в момента е в процедура на развод и се притеснява за бъдещето на децата си. Споменава мимоходом, че не е излизала на публично място от пет месеца. Откакто избухнаха новините и обвиненията от страна на много жени в сексуален тормоз, злоупотреба и дори изнасилване, извършени от нейния съпруг.

Майката на момче и момиче с фамилия Уайнстийн (5 г. и 7 г.) за първи път след скандала застана пред медия и за целта си избра американския Vogue. Джорджина Чапман говори за живота си след обвиненията, както и за идилията, в която е вярвала преди тях. Достигнали сме момента, в който Харви вече не е човешка личност, а културен феномен. Каква ли е законната съпруга на мъжа, който преобърна в световен мащаб говоренето за сексуалното насилие? Като начало - бивша.

"Имах моменти на гняв, имах моменти на срам, имах моменти на загуба на всяка вяра. И имаше моменти, когато просто плачех за децата си."

Джорджина Чапман е бивш модел, настоящ дизайнер, от няколко години управлява заедно със своя приятелка от младежките години модната къща Marchesa, която дълго време обличаше актрисите за появата им на червения килим. След скандала нещо като обща морална съвест спира досегашните клиентки на марката да я търсят. Джорджина е мислила, че никога повече булка няма да пристъпи към бракосъчетанието си облечена в рокля по неин дизайн и нито една звезда няма да се появи на Оскарите с тоалет на Marchesa. Злобните коментари веднага ни съобщиха, че самият Харви Уайнстийн е оказвал натиск върху актрисите, за да носят рокли от колекциите на неговата съпруга. Така тя на финала се оказва със съсипани нерви, личен живот, психика, но и бизнес. 

Въпреки че сама отмени представянето на новата си колекция, има фенове на марката, които не спират да я търсят, и една от тях е Скарлет Йохансон. Тези сътресения показват, че модата до голяма степен е социален бизнес. Джорджина Чапман го вижда прекрасно и се опитва да стои встрани от вниманието след скандала с вече бившия й съпруг. 

На въпроса наистина ли пет месеца не е напускала дома си, тя буквално повяхва пред погледа на журналиста: "Бях толкова унизена, толкова счупена... че... аз... не смятах, че е удачно да се показвам. Мислех си - коя съм аз, че да се разхождам наоколо, докато всичко това се случва? Всичко още е прекалено прясно. Понякога отварях вратата и замръзвах на място - беше все едно някой е изкарал целия въздух от гърдите ми."

Разбира се, започва да посещава терапевт, но не веднага, защото в самото начало на скандала е смятала, че не заслужава помощ, а и


шокът бил твърде голям, за да прецени трезво от какво се нуждае. "После осъзнах: това се е случило, факт е. Трябва да продължа напред." Поема дълбоко въздух и продължава разказа си: "Имах моменти на гняв, имах моменти на срам, имах моменти на загуба на всяка вяра. И имаше моменти, когато просто плачех за децата си. Как ще продължи животът им оттук нататък? Какво ще им говорят хората? Те обичат баща си." 

Джорджина признава, че са й трябвали два дни, за да осмисли какво всъщност се случва и да излезе от шока. "Виеше ми се свят, отслабнах, просто не можех да приемам храна." Първата статия била за случай отпреди с Харви да се познават, но бързо са последвали признания и обвинения за инциденти, разиграли се по време на брака им. Тя разбира, че това не е бил един изолиран случай, а начин на живот. Тогава единствената ѝ мисъл е, че трябва да изведе децата от този дом. Отива при родителите си в Лондон и идеята за развод идва светкавично на дневен ред. 

"Бях толкова унизена, толкова счупена... че... аз... не смятах, че е удачно да се показвам. Мислех си - коя съм аз, че да се разхождам наоколо, докато всичко това се случва?"

Големият въпрос е дали наистина съпругата на мъжа, заради когото стартира движението #MeToo, не е подозирала за неговите действия. Отговорът е не - тя изобщо не е подозирала, дори напротив, вярвала е, че живее в сбъдната мечта. Това в крайна сметка е стара, позната на света история - една жена е измамена от един мъж. "Не искам да ме виждат като жертва", казва Джорджина и пояснява, че според нея тя не е жертва, а жена в кофти ситуация, в което няма нищо уникално.

Чапман среща Уайнстийн в социална обстановка, на парти и започват "on and off" връзка, при която ту са заедно, ту се разделят. Основен проблем е, че тя все още живее в Англия. Когато Джорджина се установява в Щатите, двойката се събира официално, а скоро следва и сватбата. Харви винаги се е държал добре с нея и е бил превъзходен баща на децата им, което именно прави шока от разкритията още по-голям. 

Как ще продължи напред? Планира да намери или да направи ферма за себе си и децата и да поживеят далече от шума на Холивуд и на медиите. "Дъщеря ми обича да язди, синът ми е луд по животни - трябва да построя ферма. Вече обещах на децата магарета и кози."