Общество

Къде да си вложим парите, ако имаме пари

Наскоро една моя приятелка продаде огромен апартамент в центъра на града, който отдавна не й носеше достатъчно добър приход от наем. Докато тя се чудеше какво да прави с парите, така че те да й носят някакъв доход, който да допълва мизерната й заплата на изкуствовед, аз си зададох въпроса какво знаем за начините да инвестираме парите си, извън очевидните и сигурни варианти – банкови депозити и недвижимо имущество. Срещнах се с моята позната Бистра Коцева, мениджър на отдела за работа с клиенти в едно от най-големите дружества за управление на средства в България – Карол Кепитъл Мениджмънт и я помолих да ми обясни за какво става въпрос в областта на инвестирането на средства от физически лица във финансови продукти с по-сериозна доходност. Ето какво ми разказа тя.

Къде да си вложим парите, ако имаме пари

Наскоро една моя приятелка продаде огромен апартамент в центъра на града, който отдавна не й носеше достатъчно добър приход от наем. Докато тя се чудеше какво да прави с парите, така че те да й носят някакъв доход, който да допълва мизерната й заплата на изкуствовед, аз си зададох въпроса какво знаем за начините да инвестираме парите си, извън очевидните и сигурни варианти – банкови депозити и недвижимо имущество. Срещнах се с моята позната Бистра Коцева, мениджър  на отдела за работа с клиенти в едно от най-големите  дружества за управление на средства в България – Карол Кепитъл Мениджмънт и я помолих да ми обясни за какво става въпрос в областта на инвестирането на средства от физически лица във финансови продукти с по-сериозна доходност. Ето какво ми разказа тя.

Добре, представяме си, че не съм особено финансово грамотна. Също така си представяме, че изведнъж ми изпадат много пари накуп. Какво мога да направя с тях?

Първото нещо, което ще се сети всеки човек, и без да е финансово грамотен, е да си направи депозит в банка. Ако изведнъж се сдобиеш с някаква сума пари и искаш да ги заделиш, а не да стоят така просто, без да получават никаква лихва, очевидният избор е депозит в банка. В момента около 90 % от спестяванията на хората в България са в банкови депозити, тоест българинът си е традиционно спестовник. Но единственото средство, което разпознава за спестяване е банковият депозит. Другото нещо, което прави почти всеки българин, който вече да кажем, изкарва някакви пари и иска да чувства, че нещо е направил, че се е реализирал, е инвестицията в недвижимо имущество – апартамент, къща…  Едва на трето място идва някаква форма на инвестиране.

Какво значи инвестиране – да имаш по-висока доходност, отколкото при спестяване ли?

Да, защото да държиш пари в депозит изобщо не е инвестиране, защото животът поскъпва всяка година, има някаква инфлация и да кажем – тя е 3-4 %, а в същото време лихвата по депозита е под инфлацията.  А да инвестираш по принцип означава да получаваш доход от твоите пари. При депозита инфлацията обикновено изяжда доходността. Често пъти се оказва, че след пет години например, инфлацията е била по-висока от лихвата, която са ти донесли парите, депозирани в банка.

Какво тогава е инвестирането, освен търсене на по-висока доходност?

Например в по-развитите държави хората, които работят и изкарват пари и имат сравнително висок стандарт на живот, започват от млади да заделят някакъв процент от доходите си и ги инвестират във взаимни фондове. Чувала ли си за тях?

Ами, за чуване, съм чувала…

Ами те са изключително разпространени в Щатите, в Европа също, и са с различи по степен на риск. Ако си например човек, който изкарва пари, но иска разумен риск и целта ти не е много висока доходност, можеш да избереш по-ниско рисков вариант на инвестиция, но при всички случаи – по-успешен от това просто да си държиш парите в банка. Ако си по-рисков играч, можеш да избереш и инвестиция във фонд в акции например, който би могъл да ти донесе по-висока доходност, зависи изцяло от теб.

А имате ли данни какви хора избират да инвестират във взаимни фондове в България.

Дори на теория можем да предположим, че колкото по-млад е човек, толкова е по-склонен на рискове. Но и практиката го доказва. По принцип за такива инвестиционни възможности мислят хора, които са над 25 години, до 45-50г. След тази възраст трудно човек, особено в България, мисли за такива инвестиционни варианти. Тоест – млади, образовани хора. Не е задължително да са финансово грамотни, но трябва да имат доходи над средните за страната. Не защото е лоша идея да влагаш дори малка сума на месец в продължение на години, но защото колкото по-нисък е доходът ти, толкова тази сума е по-голям процент от него и толкова по-трудно ще ти бъде да живееш.

А има ли разлика между мъже и жени? Кои са по-отворени да предприемат такава стъпка?

Да, като цяло преобладават мъжете.

Защо, жените не мислят за бъдещето ли или ги е страх?

Не смятам, че ги е страх, по-скоро не са свикнали да мислят за това. Но жените, които са наши клиенти, по-скоро са стигнали сами до извода, че има смисъл да правят такава инвестиция. Като цяло обаче основната причина в България, и за мъже, и за жени, е, това, с което и ти почна разговора - че финансовата култура е на много ниско ниво. Нито училищата, нито универсетите, нито медиите образоват обществото в това отношение, чисто практически.

 Дай тогава да обясним принципа на действие на взаимните фондове, така че дори аз да разбера за какво става дума.

Това накратко казано са колективни инвестиционни схеми. Лицензирано от Комисията по финансов надзор управяляващо дружество, както е Карол Капитал Мениджмънт, получава лиценз да управлява средствата на физически лица и институционални инвеститори под формата на взаимни фондове. Всеки фонд има проспект, в който ясно се посочва в какво той може да инвестира – например в ниско-рискови инструменти или в акции на компании от България или региона на Източна Европа или например акции на компании в Западна Европа и САЩ. Може инвестициите да бъдат в суровини - злато сребро, нефт -  възможностите са много. Ако говорим за физическо лице, човекът решава, че има възможност да заделя всеки месец някаква определена сума, като няма минимална сума, тоест всеки месец или на някакъв период от време той може да си закупува дялове от този фонд и по този начин става инвеститор в него. Това става като подава поръчка за покупка на дялове от фонда, който е избрал към съответното управляващо дружество.

Тоест не е задължително да дойда с една торба пари, а може да внасям редовни суми малко по малко?

Да, и двата варианта са възможни, като минималният праг е цената на една акция, тя може да е един лев, може и да е сто лева. Но както може и да направиш еднократна инвестиция на по-голяма сума, така и да влагаш малко пари, но регулярно – тоест, казано на нашия език – да си създаваш инвестиционен портфейл. Колкото по-рано започнеш да го правиш, толкова по-добре, защото парите се капитализират във времето,  и ефектът след пет-десет години е много смислен. Самата аз го казвам от личния си опит. Такава една сума след десетгодишен период би могла да стане основа за добро образование на деца или покупка на ново жилище…

Това е разпространена форма на вложение на Запад…

Да, по света съществуват компании, които се занимават с това от десетки, дори стотици години. Ние в Карол правим същото. Но понеже не можем да бъдем специализирани във всичко, сме се концентрирали върху пазара, който познаваме най-добре – българския и в региона на Източна Европа. Иначе ние конкретно сме представители на най-голямата британска институция за управление на средства – Шрьодерс Инвестмънт, който съществуват от 200 години. От тяхно име предлагаме в България над 100 различни взаимни фонда. Многообразието и възможностите са огромни и има фондове, подходящи за всеки тип инвеститор..

Добре, решавам аз да инвестирам и какво правя?

Ако човек е решил да инвестира, той идва в нашия офис, среща се с финансов консултант и обикновено попълва една анкета, която определя профила му като инвеститор – доколко е високорисков. Въз основа на този профил ние му препоръчваме конкретни взаимни фондове, които са подходящи за него. Ако пък решиш, че има перспектива в някоя…

IT компания да речем, те са ми любими…

…добре, нека да е IT компания, можеш да ни ползваш като посредник, който да ти помогне да си купиш акции от тази компания. Но това, което най-добре можем да направим, е да ти кажем какво трябва да бъде разпределението на твоя инвестиционен портфейл, на база на тази анкета, която вече сме направили – колко процента да са депозитите, колко процента да са акциите, колко суровини, колко недвижими имоти, и така.

Как се развива този сектор по принцип в България?

Ами напоследък по-малките дружества от сектора се купиха от по-големи, с цел окрупняване на пазара. Навлязоха и много чуждестранни  компании, основно с цел да се предлагат разнообразни финансови възможности. Големите в България например са и някои чужди банки – които имат доста силно развити направления за подобен тип инвестиране.

Добре, ако реша утре обаче, че искам да си изтегля тези пари обратно…

Едно от големите предимства на взаимните фондове е тяхната бърза ликвидност. Тези фондове са задължени във всеки един момент обратно да изкупуват дяловете на своите инвеститори. И то по цена, която ти си я виждаш публикувана всеки ден на сайта. Има сто процента прозрачност по отношение на цената, която в момента има твоята инвестиция. Можеш да продаваш частично или изцяло своя дял.