Общество

"Къде са парите?" - комисия ще разследва управлението на ГЕРБ

Облагодетелствани ли са партньори по тенис на експремиера?

"Къде са парите?" - комисия ще разследва управлението на ГЕРБ

Снимка: Facebook/Maya.Manolova

В първото си редовно заседание новият парламент гласува оставката на досегашния Министерски съвет, която беше депозирана почти инкогнито вчера. "За" бяха 156 народни представители. "Против" и "въздържали се" нямаше. Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

Точка 1 от дневния ред бе приемането на оставката на кабинета на Борисов, което предизвика полемика между Дани Каназирева и Ива Митева. Депутатката от ГЕРБ поиска да чуе какво е правното основание за гласуване в пленарна зала, а председателят на НС й отговори, че това е записано в Конституцията. 

В Деня на конституцията, върховният закон на страната ни беше доста неясен за част от заседателите или поне така им беше удобно. Станахме свидетели на опити за тълкуване и размятане от трибуната на самата конституция.

Кой е депозирал оставката в деловодството?

Георги Свиленски от БСП отново настоя премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде извикан в Народното събрание. 

"Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл", посочи той и попита дали Борисов е внесъл лично оставката на правителството вчера. Според депутата никой не е видял досегашния премиер в сградата на Народното събрание.

Той дори изрази съмнение дали не се е случил държавен преврат и призова председателката на НС Ива Митева да положи всички усилия - институционални и законни, Борисов да бъде доведен в пленарната зала.

"Не съм изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации. Защо се случва в парламентарна зала – оставям на вас."

Така Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън" коментира опитите на депутатите от ГЕРБ да намерят оправдание в закона за нежеланието на Бойко Борисов да застане лично пред новите народни представители, а и пред народа.

Корнелия Нинова от БСП изтъкна, че гласуването на оставката на правителството на Бойко Борисов не е просто формален акт: "Отново отправяме предупреждение - тази оставка е само пропукване на модела. Предстои много работа, за да бъде отстранен напълно този модел от управлението на страната."

Комисията, която ще разследва управлението на Борисов

Втора точка в дневния ред на първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание е проект за решение за създаване на Комисия по ревизия на изразходването на държавни средства от кабинета "Борисов 3". Предложението идва от "Изправи се! Мутри вън!" и се радва на подкрепата на всички партии и коалиции, включително ГЕРБ, които обаче настояват проверяваният период да е по-дълъг.

"Искането за създаване на комисия, е продиктуване от ангажимент към нашите избиратели, които искат да знаят как са изразходват техните данъци. Това се касае и за избирателите на всички останали парии в парламента", заяви вносителката на проекта Мая Манолова, която обеща ревизията да изобличи коя е "клиентелата на властта" и от трибуната попита с решителен глас:

"Къде са парите?"

Комисията ще е отворена за сигнали от всички български граждани и тяхната безопасност ще е гарантирана от българския парламент. Резултатите от проверката ще бъдат предадени на прокуратурата. ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия, съобщи депутатът Йордан Цонев, но поиска от проверката да бъдат изключени пенсионните фондове, защото те са минали "сериозен одит".

Проверката ще обхване "40 сектора с висок корупционен риск – черни каси, в които обилно се наливаха пари и те отиваха в джобовете на приятели по карти и партньори по тенис на премиера", каза Манолова.

"Няма да ни стигне едно поколение да поправим построеното от Борисов, нито един мандат да ревизираме злоупотребите на правителството."

Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков по време на дебата. Той помоли всички присъстващи в залата да си дадат сметка, че тази комисия ще разследва изключително голям обем от информация.

"В този момент еуфорията не е добър съветник. Има риск в стремежа си да разследваме всичко, да не разследваме накрая нищо."

 

"Прекрасна кърджалийска представителка" и още реплики от откриването на 45-ото НС