Общество

Хейтминутка: Анимационни министри в анимационна държава

И как правото не е винаги от страната на властимащите

Хейтминутка: Анимационни министри в анимационна държава

Някои от вас може и да не са чували за този епизодичен герой – министъра на правосъдието Данаил Кирилов. И то какво да се интересуваш от правосъдие в доказано мутренско-бандитска държава. Но когато дойде време за остроумията на българските и родни политици в социалните мрежи и нашето определено критично само на думи общество изригне (във Фейсбук), проявяваме някакъв интерес. Повод за попадането на поредния министър в светлините на прожекторите е именно безумният коментар на Кирилов относно случката в "Росенец", при която Христо Иванов и Иван Мирчев стигнаха с лодка до летния сарай на Ахмед Доган. Те бяха насилствено избутани в морето от гардовете на НСО, както ние, Момичетата, вече писахме. Министърът, освен "радетел за справедливост", се оказа и много повече... личност със сериозни познания в областта на детските анимации и с талант в разказването на интересни, макар и измислени истории... 

И така – според министъра ходенето на Иванов и Мирчев до вилна зона "Росенец" бил "правно нещастен спектакъл". А самият Иванов, който е и предшественик на Кирилов на поста, е оприличен на Спондж Боб Квадратни гащи, който тръгнал на море с лодка, а именно лодката му "дала усещането на конкистадор, заевоевател, утвърдител на собствеността ... и всякакъв там борец". Оказа се, че освен Спондж Боб, в играта са замесени и Инспектор Дюдю (явно президентът Румен Радев) и "един по-нисък генерал от мен", който според всеобщото мнение е председателят на ДСБ Атанас Атанасов (никога не съм ги разбирала униформените – нито по ранг, нито по ръст).

Разбира се, изказът на министъра е наистина впечатляващ и за него грубото блъскане на свободни граждани  всъщност е: "едно танго на камъните с охраната". Въпреки че частната резиденция и зоната около нея не би трябвало да са обект на охрана от НСО по закон, Кирилов изразява задоволство от поведението на въоръжените охранители: "Най-добре да го били набили и други мерки да са наложили, ама, уви, браво на охраната – и те на море, не се хванали лесно на въдицата като шарани. Ех, защо не успяха да се втурнат в неговия сценарий", пише Кирилов. 

 

И ако това послание беше от някой личен профил на средностатистически гражданин, да го подминем. Не за друго, а защото, когато много пишем и споделяме необмислените изказвания на дадени хора, някак помагаме те да се разпространяват. Но когато става въпрос да се "заема позиция" от официален профил на министър на правосъдието, и то позиция, която очевидно подкрепя беззаконието, тогава ми се струва, че не трябва само да шумим, а е и време отново да излезем на площадите – за да докажем нещо, което отдавна сме забравили – че държавата все пак е на гражданите. 

 

"На плаж" при Доган, за да има промяна