Общество

Хейтминутка: Пореден строеж в защитена територия на Свети Влас

След Алепу и Синеморец идва ред и на поредния строеж в защитена територия

Хейтминутка: Пореден строеж в защитена територия на Свети Влас

Снимка: Wikipedia

Едва ли има изненадани, че в поредна защитена зона по Черноморието отново се строи. Този път жертвата е защитената зона Емине-Иракли. В крайна сметка не е лесно да се защитава прозвището Бетономорие, а нашите управници и строителни предприемачи дават най-доброто от себе си да съсипят природата около морския бряг. Този път обаче прокуратурата се задейства, като внесе протест срещу разрешение на строеж след проверка на законността на строежа на комплекс със звучното име "Венид Еко вилидж", който се случва в землището на Свети Влас в обхвата на защитената зона Емине - Иракли.

Особено възмутително е как зоната е разчистена за строеж - като е изключена от горския фонд на община Несебър, след което кметът е разрешил сеч на общо 110 дървета. Представяте ли си? През 60-те години на миналия век, когато са възниквали първите големи курорти у нас, сме се чудили как да залесяваме по Черноморието, а сега изсичаме поголовно, без да ни мигне окото. За да не остане и едно дърво до плажовете. 

Но това не е в всичко. Оказва се, че от главния архитект на община Несебър са издадени три разрешения за строеж за 13 жилищни сгради, като междувременно възложителят се отказва от трите разрешения поради "промяна на инвестиционните намерения". Но не си мислете, че се е отказал да строи, защото му е дошло прозрение свише, че ще опропасти и малкото останала природа на морския бряг. Не, просто се нуждаел от други осем разрешения за строеж на въпросния комплекс "Венид Еко вилидж" , който трябвало да се състои от жилищни сгради и хотел (етапно строителство) и 36 броя къщички.

Медийното отразяване на строителните дейности в Свети Влас освен че провокира нашето недоволство, стимулира и прокуратурата да направи проверка за легитимността на разрешенията за строеж на придобит като гора имот чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ поради нарушаване на Договора за функциониране на ЕС. "Установено е, че към днешна дата поземленият имот попада частично (29%) в границите на включената от Министерския съвет в надлежен списък проектозащитена зона "Емине - Иракли" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна", изказва становище Върховната административна прокуратура.  

Оказва се, че първоначалното разрешение не подлежи на промяна и всяко следващо е незаконно. Освен това не са направени дължимите "преценки" за необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда и опазването на защитена зона съгласно законодателството ни. Тези пропуски отново водят до нищожност на осемте разрешения за строеж. Дали обаче това означава, че поредното безумие по Бетономорието ще спре, е рано да се каже. Все пак това становище на ВАП е една малка победа за всички нас, любители на Черноморието.

Сега е ред на Министерството на околната среда и водите и Дирекцията за национален строителен контрол, които трябва да направят справки по документи и на място, за да установят законно ли е строителството. Отговорът е ясен, но както добре знаем, подмяната на истини не е нещо ново у нас. 

 

Хейтминутка: Как точно се "укрепват" туристическите пътеки на Седемте рилски езера?