Общество

Хейтминутка: Сбогом гледка, здравей синеморско Бетономорие!

На територията на природен парк "Странджа" безобразията не свършват

Хейтминутка: Сбогом гледка, здравей синеморско Бетономорие!

Снимка: Марта Георгиева/ ФБ

На територията на природен парк "Странджа", в непосредствена близост до скалните образувания "Корабите" и на метри от морето, са положени основите на поредния символ на Бетономорието. Един строеж в средата на красивата местност "дразни" жителите и гостите на селото. "Дразни" е доста меко казано, разбира се. Защото конструкцията, която отдавна вече надмина предполагаемия размер за семейна двуетажна вила, заплашва да окепази поредната (и една от последните!!!) гледка на южното Черноморие. Освен това дори наистина този огромен строеж да се трансформира в семейна вила, строителство с такива параметри противоречи на разписаните в закона за имоти на първа линия параметри. 

А предисторията е доста семпла. Оказва се, че още през 90-те години арх. Добромир Добрев купува имота. Разбира се, дори общинарите в Царево явно имат някакви скрупули, защото архитектът някак успява чак през декември 2019 г. да стартира строителство. Бавно и небрежно имотът влиза в регулация, даже преди да има общоустройствен план.  Все пак под давление на медийния натиск и разследване на Биволъ строителството е спряно от Община Царево. Както се оказва – временно. 

Снимки, качени от потребители на социалните мрежи в началото на юни, показват, че към онази дата все още се строи. Това се случва на фона на заповед на кмета на Община Царево, която забранява строителството в Синеморец между 1 юни и 1 октомври. Собственикът на имота обяснява, че строи в съответствие с прието на 28 май решение на Общинския съвет, с което се разрешава строителството в землището на селото да продължи до 15 юни, заради пропуснатото време покрай епидемията. В момента поради жалба на "Асоциация на парковете в България" строежът е спрян до края на туристическия сезон.

Столичният общински съветник Марта Георгиева разпространява поканата за днешния протест срещу застрояването на едно от най-емблематичните места на Черноморието в социалните мрежи: "Най-наглото и демонстративно проявление на дерибейството на мутрите в нашата родина, което засяга всички ни, е отнемането на безценната ни природа. Тази, която е възпята като земен рай. Отнемат ни планината и морето и ни гонят от държавата ни. Съкрушават нас и лишават всички идещи поколения от възможността някога да съпреживеят любимите ни места. Намислили сме да подкрепим Протеста за оставка на мутро-болшевишкото правителство на Борисов и неговия репресивен инструмент Гешев, като се съберем на "Кораба" и после отидем до местността "Корабите", където стърчи тукашният символ на беззаконието и арогантността. Елате, синеморци! Скоро ще е твърде късно!", призовава тя във Фейсбук.

Георгиева, актрисата Ева Тепавичарова и група граждани вчера спонтанно се събраха пред Районен съд – Царево. Причина за протеста е солидарност с обявеното гражданско неподчинение в страната. Те успяха да блокират работата на съда, като не допуснаха магистратите да влязат в сградата. Според протестиращите и малкото местни граждани, които са имали желание да се присъединят, били "обезвредени" чрез тихи подмятания от полицаите. "Надявам се да сме успели да им вдъхнем кураж, ако не за днес, поне за утре", казва Георгиева. А днес, ако имате път към Синеморец, подкрепете тези, които се борят срещу Бетономорието. Защото "Корабите" е само един символ на безобразията, които стават пред очите ни. А ние повече подпорни стени не искаме. Нито днес, нито утре. 

 

Хейтминутка: Пореден строеж в защитена територия на Свети Влас