Общество

Хейтминутка: За пореден път летните бури изненадаха Столична община

Софиянци останаха без ток, улици и подлези са наводнени

Пороен дъжд в София, придружен от светкавици и гръмотевици, парализира столицата. Бедственото положение в центъра на града и по големите булеварди за пореден път доказа, че няма значение колко дълго и напоително се ремонтират улици и булеварди с парите на данъкоплатците. Защото наводненията отново ни заварват неподготвени. Шахти се пълнят с листа и клони, а подлезите на метростанциите се наводняват... И въпреки че се бием в гърдите как нашият подземен транспорт е най-модерният, а центърът на София реновиран до съвършенство, именно улици като "Граф Игнатиев" и "Солунска" бяха потънали във вода, а спирката на метрото до НДК е в плачевно състояние. 

Много райони на столицата останаха без ток, а стотици коли бяха под вода. Кофи за боклук плуваха "по течението", а реките Перловска и Владайска излязоха извън коритата си. Приземните етажи в много сгради бяха наводнени.  

Видеото по-долу, заснето пред Спортната палата на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко", е само едно от многото, които "наводниха" социалните медии. 

Снощи кметът на София Йорданка Фандъкова благоволи да информира обществеността в социалните медии, че "всички екипи на пожарната и аварийното звено на общината работят по сигнали за наводнени обекти и завирявания от силната буря над София". Като знаем обаче колко са линейките на Бърза помощ, даже не смея да попитам колко са аварийните екипи, които реагират по спешност. И друго ме озадачава – защо хората, които се грижат за официалния профил на госпожа Фандъкова във Фейсбук, не намират време да информират столичани докъде са стигнали спасителните мисии и какви са реалните щети в момента. 

 

Безспорно ние хората сме безсилни срещу природата, но все пак – не трябва ли да ограничим пораженията на природните бедствия с работеща инфраструктура на града? Със система на отводняване на улиците по време на проливни дъждове? С качествено строителство на булеварди и шосета, които при натоварване в екстремни ситуации да не колабират? Не трябва ли служители на общината да присъстват на ключови проблемни места, за да помагат на бедстващите граждани? Да се борят със стихиите наравно с тях? Това, разбира се, са множество риторични въпроси. А отговорът не е само един.

Разбира се, че в такива моменти трябва да сме съпричастни, но все пак предпочитам да съм съпричастна на съгражданите си и с този текст да апелирам за по-разумни и навременни мерки на Столична община. За ремонти, които наистина подобряват града, а не затормозяват живота в него. И тук вече въобще не говоря за естетичната страна на нещата, а за функционалната. Защото всички ние – живеещите в столицата, имаме право на безопасно съществуване. И да, не сме по-силни от природата, но за сметка на това сме достатъчно умни и можем да се погрижим по-добре за града си. 

 

Гражданите към Фандъкова: "Няма ли вариант да крадете, без да ремонтирате нищо?"