Общество

Кметът на район "Средец" срещу масивна сграда на мястото на хотел "Рила"

И Борис Бонев против новия строеж

Кметът на район "Средец" срещу масивна сграда на мястото на хотел "Рила"

В районната администрация на община "Средец" е постъпил проект за промяна на регулационния и застроителен план на хотел "Рила" в центъра на София. Предстои хотелът да бъде съборен и да бъде построен комплекс от търговска, жилищна и административна част, като проектът предлага сериозна намеса в централна градска част. Новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, повечето от които са архитектурни паметници на културата и ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на централната градска част, алармира Трайчо Трайков – кмет на район "Средец". Ние, гражданите, можем да се обявим срещу поредното безумно строителство с писмо до кмета на София - Йорданка Фандъкова, както и до "Направление Архтектура и Градоустройство" (НАГ). А заинтересованите страни, т. е. непосредствените съседи, могат да отправят и възражение до края на работната седмица.

Борис Бонев от "Спаси София" също подкрепя кметското становище и се обявява "против безумните планове за събаряне на хотел "Рила" и построяването на нова, по-висока и обемна сграда на негово място.

"Историческият център на София е място, към което трябва да се подхожда с особено внимание. Предвид че се говори за инвеститор титулуван "кокаиновия крал", а доверието в институциите е изцяло изчерпано, аз нямам съмнение, че интересът на града и софиянци няма да бъде защитен", пише той. И призова членовете на Общинския експертен съвет и гл. архитект да предприемат всички необходими законови действия, за да не допуснат осъществяването на този проект.

Трайчо Трайков изброи в становище до главния архитект на София Здравко Здравков резервите към проекта. Той акцентира върху факта, че новопредвидената сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" с категория "национално значение".

Обектът попада и в охранителната зона на църквата "Св. Николай Мирликийски". Съществуват опасения, че конструктивната стабилност на старинната църква и останалите сгради може да бъде застрашена от предвидените мащабни строителни дейности.

Според становището предлаганото ново застрояване трябва да бъде съобразено със стратегията на общината за развитие на публичните пространства в градския център, проект "София – град за хората" и доклада изготвен от проф. Геел. Поставените цели, като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в "човешки мащаб", са несъвместими с предлаганото високо застрояване. Съществуващият и в момента проблем с паркирането ще бъде усложнен с новото мащабно строителство. 

Разширяването на пешеходните зони около ул. "Съборна" и пл. "Света Неделя" и обновяването на околното пространство ще бъде обезсмислено от превръщането на зоната в строителна площадка, като това ще доведе до сериозни неудобства и за живеещите, и за работещите в зоната.

Цялото становище на кмета на район "Средец" и детайли по проекта може да намерите тук.

 

Хейтминутка: Градска чешма (раз)градена, без бистра вода студена