Общество

Кои са трите българки, които променят науката?

Жените променят хоризонта. И печелят отличия!

Д-р Евгения Сарафова, д-р Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните смели научни проекти на официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, със специалното участие на Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която за трета поредна година подкрепя с присъствието си каузата на L'Oréal и ЮНЕСКО за повече жени в науката.

Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-очакваните научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Те имат за цел да подкрепят научноизследователската им кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал. Трите победителки бяха отличени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро, а всеки един от тях е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост.

Проектът, с който д-р Евгения Сарафова впечатли журито на „За жените в науката”, е фокусиран върху изследването на качеството на въздуха в 4-те най-големи български града. В основата на изследването e комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни. Чистота на въздуха е особено наболял проблем у нас, а в момента София е на 6 място в света по мръсен въздух. Това прави идеята на д-р Сарафова не само интересна, но и изключително актуална и с голямо локалнo значение. В момента д-р Сарафова е главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, съорганизатор на Българския географски фестивал и е сред основателите на образователния уебсайт Географ БГ.  През 2015 г. тя е и сред номинираните за „Жена на годината“.

Втората стипендиантка за 2019 г., д-р Мария Джумалиева-Стоева, е първата победителка в историята на конкурса, която е възпитаничка на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В момента тя е постдокторант в Института по математика и информатика при БАН и главен асистент във Факултета по математика и информатика на Великотърновския университет. В университетските си години се влюбва в математиката и алгоритмичното програмиране. Проектът, с който печели, е фокусиран върху теория на кодирането и цели конструирането на нови видове нелинейни кодове, които имат пряко приложение при защитата на информацията.

Д-р Юлия Романова е третата стипендиантка по програмата „За жените в науката“. Тя е амбициозен млад химик и в момента е главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 2012 – 2017 г. придобива международен научен опит, работейки като постдокторант в Университета на Намюр и Университета на Съри. Носителка е на националната награда на фондация „Еврика“ за 2011 г. за изключителни постижения в науката. Проектът, с който д-р Романова печели стипендията, е фокусиран върху създаването на нови органични материали, които ще бъдат използвани в соларните клетки, за да повишат техния капацитет.

Тази година програмата „За жените в науката“ се провежда в България за 9-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България. От създаването си през 1998 г. до днес е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 29% от изследователите в световен мащаб). През последните 21 години „За жените в науката“ е подкрепила и отличила над 3100 жени учени в 117 държави.

 

Жените в спорта: Симон Байлс подобрява още световните рекорди