Общество

Колко ще струва зимната ваканция в България

Боровец, Банско или Пампорово избирате

Колко ще струва зимната ваканция в България

Снимка: Canva

Докато някои свързват зимните месеци с почивка вкъщи, повече време на топло  и семейни празници, то за други това е момент за пътуване, малко спорт и отново почивка, но в някой ски курорт. 

Колко обаче трябва да платим ще трябва да платим, ако решим този декември да отидем да караме ски (или просто да се наслаждаваме на пистите отдалече).

Сметките показват, че с около 20% по-скъпа ще излезе нощувката в зимните ни курорти тази година. Увеличението ще се движи между 11 и 30 на сто - в зависимост от типа на хотела, категоризацията и местоположението, съобщават БТА.

За четиричленно семейство в тризвезден хотел в Боровец средната цена на пакет за 2 нощувки, с включени закуски, е почти 500 лв., в Пампорово близо 540 лв., в Банско - 490 лв. За същия престой в петзвезден хотел ще платим съответно 1440 лв., 1380 лв. и 1600 лв, според данни от Института за анализи и оценки в туризма.

До 10 декември ски картите се продават на цените от миналия сезон. Средната цена на двудневна карта за възрастни е 139 лв., за деца от 7 до 12 години - 79 лв. Сезонната е 1500 лв.

 „За 4-членно семейство на база ол инклузив цената е около 300 лв. на вечер. За деца от 6 до 12 г. имаме съответно доплащане“, допълни той.

Цените на почивките зависят и от избрания период, казват хотелиери. „Естествено, за Нова година традиционно пакетите са по-скъпи. Първите дни на януари също са по-високи цените. Но след това вече, след 15 януари, има доста прилични ценови предложения“, съобщават представители на хотелиерския бизнес.