Общество

Колко „струва” кралското семейство

Кралско наследство

Колко „струва” кралското семейство

Снимка: Chris Jackson - WPA Pool/Getty Images

Кралица Елизабет II натрупа доста богатство през живота си. Кралският експерт Кейти Никъл споделя защо оценките за тяхното богатство са в най-добрия случай доста консервативни.

„Богатството на кралското семейство се оценява общо на около 442 милиона долара, което според мен звучи доста консервативно, когато става дума за кралското семейство и тяхното богатство, и техните скъпоценни камъни, и тяхната колекция от произведения на изкуството, и техните дворци“, казва Никъл пред ET.

Не забравяйте, че не всички от тях са тяхна лична собственост. Част от проблема с оценката на богатството на кралското семейство е, че никой не знае истинската стойност на тези безценни картини на Каналето в Бъкингамския дворец или или останалите експонати в кралската колекция.

Имперската държавна корона и други бижута, както и определени кралски резиденции принадлежат на нацията, а не на кралицата или кралското семейство. Имайки предвид всичко това, списание Forbes оценява общото богатство на кралското семейство на 28 милиарда паунда.

Кралското семейство взема печалбите от имението на короната, което е тяхното портфолио от земя и имоти в цялата страна, останалото отива при правителството“, обяснява Никол. „И това се оказа много балансиран начин за финансиране на кралските особи. Към миналата година те са получил (по отношение на суверенната безвъзмездна помощ) 99 милиона долара.“

Кралица Елизабет е имала свои собствени уникални идеи за правене на пари.

Мисля, че кралицата всъщност беше много хитра бизнесдама“, каза Никол. „Нека не забравяме, че тя промени начина, по който се финансира кралското семейство. Тя доброволно плащаше данък върху приходите си, като по този начин отклоняваше всякаква критика относно богатството на кралското семейство."

Друг начин, по който „кралицата наистина показа своя бизнес нюх“ според Никъл е решението й да отвори дворците. Първо, това направи кралското семейство по-достъпно, по-свързано с хората и по-популярно, но второ – решението й "донесе огромна сума пари“. Стотици хиляди посетители минават през Бъкингамския дворец и другите кралски дворцивсяка година.

Според кралския експерт „по-трудно е да се постави цена на това, което се генерира за страната, а именно - монархията като бизнес“. И според Никълс това е „безценно“.  По различни поводи - от кралска сватба до погребение - хората искат да преживеят важните моменти заедно с кралското семейство и  пристигат в Лондон, за да са част от историята.  

Обществеността може никога да не научи какво всъщност ще наследят близките на Елизабет II след смъртта й, тъй като волята й остава тайна. Някои нейни решения обаче са обществено достояние.

Кралицата предаде имението на херцогство Ланкастър на крал Чарлз. То е на стойност  между 715 и до 900 милиона паунда. А принц Уилям наследи 921 милиона долара, обяснява Никъл. „Това, разбира се, се добавя към имението, което той наследи от (майка си, принцеса Даяна), което е 17 милиона паунда. Така че, в момента принцът на Уелс е много богат независим млад мъж“, каза тя.

 

Годежи, сватби, раждания и секс скандали - историята на кралското семейство