Общество

Кралица Елизабет II и отнетите почетни звания

Броят им достигна до 186

Разследване на The Times установи, че през последното десетилетие 70 души са били лишени от почетните си звания от Елизабет II по различни причини. Само през 2020 г. списъкът включва девет души, сред които и холивудският режисьор Харви Уайнстийн, който бе осъден за сексуално посегателство. През 2004 година той е бил удостоен с Орден на Британската империя за приноса си към филмовата индустрия.

Обикновено всяка година независим комитет разглежда списък от номинирани от различни организации, преди да ги представи на кралицата, а званията се дават за лични постижения или конкретен принос към страната. Традицията се създава още през 1917 година по време на управлението на крал Джордж V.

Според разследването заради сексуални посегателства през годините почетните си звания са загубили 37% от общия брой наградени, а 21%, съответно на второ място, са онези, които са ги загубили заради присъди за измами. Средният им брой е бил по трима на година, но през последното десетилетие той се е увеличил двойно и така цифрата достига до 186 за всички 69 години управление на Елизабет II.

Сред известните лица, на които са им отнети званията, е Ким Филби, двойният агент на Mi6, който работи тайно за Русия по време на Студената война. В списъка фигурират и имената на диктаторите Робърт Мугабе и Николае Чаушеску, както и политиците Джон Профумо и Крис Хуне.

Въпреки това комисията за отнемане на почестите от името на кралицата невинаги дава конкретни причини за отнемането на титлите, а понякога това се случва тайно, което повдига въпроси относно прозрачността на процеса. „Мисля, че [комисията] трябва да бъде по-прозрачна. Ако има достатъчно доказателства, че този човек не заслужава отдадената чест, тогава със сигурност е в обществен интерес това да се знае“, споделя пред The Times Елизабет Ярдли, професор по криминология в Университета в Бирмингам. 

„По-голямата част от причините за това решение се публикуват – включително тези, свързани с сексуално насилие над деца. Всички изключения от това са свързани с определени съображения за сигурност“, гласи изявление от кабинета на комисията. От Бъкингамския дворец обаче не дават коментар на The Times по темата.

 

Принц Хари и Меган Маркъл остават без почетни кралски титли