Общество

Красноречив пример защо сме на 112-о място по свобода на словото

Как интервютата бяха заменени от изявления

Красноречив пример защо сме на 112-о място по свобода на словото

Интервютата като начин на комуникация с обществеността бяха заменени от изявления. Нахални изявления, които обаче се радват на широко отразяване от страна на националните медии. Те явно последни ще се ориентират в новата политическата обстановка.

А тя е следната: дълго време начело на държавата беше един човек, спечелил първоначално симпатиите на хората именно с постоянните си изяви по медиите и поддържането на един натрапчив имидж, граничещ между "човека от народа" и "супермен", който дори раздава пари. Сега обаче този човек е в позицията на губещ и отчаяните му опити да се задържи за сламката и да намери публика, не бива да бъдат поощрявани. 

"Защо ни мразят? Защото сме им оставили най-стабилната държава за всички времена!"

На тази реплика на Бойко Борисов от последното му видеовключване от дома му в Банкя, не се ли вбесявате? Или подхождате по-уравновесено – с истеричен смях? Та той отново беше наредил "пионките" си и в пряк стриймиг във Фейсбук се хвалеше пред тях, докато паралелно редеше невероятни преувеличения и откровени неистини относно своите политически противници.

Постановката бе излъчена на живо от обществената телевизия БНТ и от двете национални телевизии bTV и NOVA. Те прекъснаха предаванията си, отнеха думата от поканените събеседници просто без предупреждение и насочиха вниманието на всички към премиера в оставка. Това далеч не е първото прекъсване на телевизионна програма, за да чуем спонтанните разсъждения на Борисов.

А напоследък си позволява да прави това и по къси панталонки.

Преди броени дни класацията на "Репортери без граници" постави България на 112-о място по свобода на словото, като един от аргументите беше, че безкритично се транслира всичко, което силните на деня поднасят на журналистите. Виждаме примери като по учебник на това явление и днес. Има обаче и много недоволни. Техните гласове си струва да бъдат чути, повече отколкото изтъркания репертоар на пациента със скъсания менискус. 

Генка Шикерова, журналист

"Прекъсваме, защото премиерът в оставка прави изявление.

Изявление?!? Па и надпис: “изявление на премиера в оставка”. И накрая момчето пак вика, за който се е объркал в жанра: изявление чухте"

 

Монолози на патерица! 20 минути ефир, out of the blue, добре ли е! 112

Posted by Miroluba Benatova on Thursday, 22 April 2021

 

Полина Паунова, журналист

"Скъпи колеги, докога ще прекъсвате всякаква телевизионна програма, за да излъчвате пряко "Фейсбука" на премиера в оставка, болнични и отпуск Бойко Борисов.

Аз самата настоявам за публичност на политическите лица, но това НЕ е публичност. Тя изисква в-ъ-п-р-о-с-и, а това, което наблюдаваме в момента е обикновен пиар, който един политически лидер си прави сам.

Забележете, че вече си е купил микрофонче, с цел да се чува по-ясно. Но да се чува това, което сам си е намислил. Не ви ли смущава, че има поне 50 въпроса, които произтекоха досега от изявлението, което се лее в ефира. Някои от въпросите са пряко свързани с истинността на твърденията на Борисов."

Илиян Василев, политически анализатор

"Върнахме се във времената на генералните секретари на ЦК – излъчват пряко от хола на Първия, всички телевизии, до една плуралистични и независими. Ей, момчета и момичета от протестните партии, трябва да сте луди да ходите в БНТ, БТВ и Нова ТВ и да легитимирате придворния им характер.

Само пълен бойкот.

Гражданската Панорама дава по-голям шанс за независимо говорене отколкото тази на Бойко Василев. Иначе - още в 9 часа излезте в НС и се позовете на нарежданията на Първия и поставете на гласуване поправките за електронно и гласуване по пощите, нали нареди да гласуват "за". Този е такъв нагъл лъжец че няма накъде, но е майстор в пропагандата и за това трябва веднага да бъде разобличен.

Голям дебат и плурализъм показаха камерите на БНТВНОВА, като в Северна Корея. Митов нещо се опита да мъцне, но веднага бе поставен на място - употребен и изоставен. Вождът говори - всички мълчат и кимат в одобрение. Постановката не беше пълна - трябваше да изръкопляскат със ставане на крака, възгласи "слава", а Генерал-лейтенат, доктор, инженер, професор, кмет, премиер, председател, кандидат-президент Бойко Бердимухамедов /пак се получава ББ/ снизходително да им шепне "нямаше нужда".."

 

като един маргинал и тулуп, едва сега се включвам в новините на деня и разбирам, че всички национални телевизии са...

Posted by Yvette Dobromirova on Friday, 23 April 2021

 

Душана Здравкова, съдия

"Нямам думи! В студио е поканен зам. председател на Народното събрание (няма значение кой). Прекъсват предаването, за да се излъчва монолог на политически лидер!! Къде е парламентарната република, питам?! И докато не се реагира на това, все ще си живеем с чл. 1 явно..."

Роси Михова, журналист:

"Трите национални телевизии днес издигнаха низкото до нови висоти.

Всичките сутрешни блокове прекъснаха предаванията си и игнорираха гостите в студията си, за да излъчват на живо домашните Фейсбук монолози на Борисов.

Въпросът ми е в какво негово качество той има подобен свободен достъп до национален ефир? Ако е в качеството му на лидер на партия, това е недопустимо, защото има поне още 5 парламентарно представени партии, които не се ползват с подобни привилегии. Ако е в качеството му на премиер в оставка, това е неприемливо, защото на практика всичките му коментари бяха обвинения към политическите му опоненти в парламента – обвинения, абсолютно необезпокоявани от журналистически въпроси.

Борисов върти политиката така, както я разбира и умее.

Но трите телевизии какво друго могат, освен да се въртят лакейски около него?

112 – мястото на България по свобода на медиите!

112 – зов за спешна помощ!"

 

Фалшивата новина за депутатските заплати