Общество

Кремена Кунева и Алекс Алексиев се оттеглиха от журито на "Човек на годината"

Поводът - номинацията на Татяна Кристи от фондация “Открито сърце” беше изтеглена

Кремена Кунева и Алекс Алексиев се оттеглиха от журито на "Човек на годината"

Снимка:  facebook.com/aleksandar.alek.aleksiev

Актьорът Алек Алексиев и Кремена Кунева, бивша депутатка от "Демократична България" се оттеглиха от журито на тазгодишните награди "Човек на годината", които връчва Български хелзинкски комитет (БХК), тъй като не са съгласни с начина, който една от номинациите беше отменена.  

"Поради несъгласие с принципите и обективността на процеса по журиране на наградите за “Човек на годината” на БХК, оттеглям името си от журито", написа в профила си във Facebook Алекс Алексиев. Той уточнява, че не се "идентифицира с начина, по който номинацията на Татяна Кристи беше премахната". 

Поради несъгласие с принципите и обективността на процеса по журиране на наградите за “Човек на годината” на БХК,...

Posted by Aleksandar Aleksiev on Thursday, 30 November 2023

Номинацията на Татяна Кристи от фондация “Открито сърце” беше изтеглена от номинациите, а причината са нейни публикации във Facebook. Организаторите посочват в кратко съобщение, че след "анализ на публикации в социалните мрежи журито на "Човек на годината" 2023 реши, че номинацията на Татяна Кристи е недопустима", защото в свои постове тя е  "употребила реч на омразата, стигматизирайки цели етнически групи и оправдава потенциални военни престъпления, което е в разрез с критериите за допустимост" на наградите.  

В някои от публикациите си във Facebook през ноември Татяна Кристи изразява позицията си по повод войната между Израел и обявената за терористична от САЩ и ЕС организация "Хамас", която управлява ивицата Газа. Тя категорично отрича да е оправдавала потенциални военни престъпления, както се казва в пост на БХК по повод премахването й от списъка, и нарича обвиненията "долна клевета и лъжа".

В същото време Организацията на евреите в България "Шалом" призова БХК да обясни ясно своите действия и ако решението е свързано със ситуацията в Близкия изток, то да бъде преразгледано. 

Отличието "Човек на годината" се присъжда от 2008 г. от БХК за принос към правата на човека и правозащитна дейност. Наградата носи признание и няма финансово изражение. След отпадането на Татяна Кристи номинираните вече са  43 личности и организации.

Фондация "Будителките" е сред номинираните за "Човек на годината"! 

Кремена Кунева и Алекс Алексиев се оттеглиха от журито на "Човек на годината"