Общество

Кукери по Евронюз

България е първата спирка в нова туристическа поредица

Кукери по Евронюз

Снимка: NurPhoto/Getty Images

Най-новата поредица от видеоклипове на "Евронюз" се казва "Пренасочени: Балканите" (Rerouted: The Balkans), а водеща е влиятелната в социалните мрежи и YouTube инфлуенсърка Ева Бек. Концепцията включва разглеждане на различните култури и изследване на обичаите и традициите в Източна Европа.

Ева ще ни изведе извън утъпканите пътеки и ще ни направи свидетели, а дори и участници в нейните пътешествия през Румъния, Сърбия, Северна Македония, Албания.

Но първата й туристическа цел е България!

Инфлуенсърката е избрала да започне своята поредица именно с репортаж от нашата страна, разказвайки за ритуала "Кукери".

"Срещаме прекрасните балкански хора, които внасят съвременни обрати в древните традиции и пътуваме из девствени, недокоснати пейзажи. Може да не сте планирали да посетите тези страни преди, но едно е сигурно – те са на път да оглавят списъка ви с цели за пътуване." Така "Евронюз" описва новата туристическа поредица. 

"На първата спирка по време на пътешествието й из Балканите Ева среща някои от най-грозните герои, които някога ще видите."

"Но всичко е с добра кауза. Кукери е карнавал за чудовища. Вековна българска традиция, при която хората танцуват по улиците в страшни маски, животински кожи и силни звънци (бел. ред – чанове)", обяснява европейската медия.

"Когато сте на улицата и усетите звука на хилядите камбани, той прогонва цялата негативна енергия от тялото ви. Всичко, което можете да видите, е радостта в очите на другите хора", казва Иванка, с която Ева се среща у нас. 

От тийзъра за новата поредица виждаме, че няма само кукерите да бъдат в центъра на вниманието на Ева и света. Ракия, носии, традиционни храни, живот на село, каруци, цепене на дърва и какво ли не, с което сме свикнали и дори да изпитваме лек срам, буди вълнение и интерес в младата пътешественичка. 

Ще очакваме с интерес следващите серии, но защо отново чужденци трябва да ни показват колко са любопитни малките ни особености, необичайните традиции и характерния "балкански синдром"?

 

Кукерите през погледа на един британски фотограф