Общество

Локдаунът е забавил развитието на децата

Изследвани са 50 000 ученици

Локдаунът е забавил развитието на децата

Снимка: Victoria_Borodinova/Pixabay

През изминалата година влизахме от локдаун в локдаун. Вече ви разказахме за проучването на Оксфордския център за демографски науки, според което децата не са научили нищо по време на онлайн обучението. Все повече са доказателствата, че строгите ограничения са оказали огромно влияние върху езиковите умения на малките деца, пише ВВС. Изследване на 50 000 ученици и проучване в училища в цяла Англия показват, че се увеличава броят на четири- и петгодишните, които се нуждаят от помощ с говора.

Резултатите сочат, че лошото развитие на речта може да има дългосрочни ефекти върху образователния процес при децата. Британското правителство твърди, че инвестира 18 милиона британски лири в образованието на децата в ранните години, включително допълнителна помощ за малчуганите, на които им предстои да са първокласници. Изследването на Фондацията за образование (EEF) отбелязва, че мерките, предприети за борба с пандемията, са лишили най-малките деца от личен контакт и опит, необходим за увеличаване на речника и за развиване на базови комуникационни умения.

Нещо повече – те са имали по-малък или никакъв контакт с бабите и дядовците си, а социалното дистанциране, липсата на срещи за игра и носенето на маски на публични места са лишили децата от контакти, които изграждат основните им социални навици.

Проучването е обхванало децата и учителите в 58 основни училища в цяла Англия. 76% от възпитателите са заявили, че децата, които започват училище през септември 2020 г., се нуждаят от повече подкрепа в комуникацията, в сравнение с предишните години. 96% са загрижени за речевото и езиковото развитие на учениците. 56% от родителите пък са загрижени за това, че детето им започва училище след локдауна през пролетта и лятото.

Една от анкетираните майки – Ема, разказва за притесненията си от първата година в училище на сина си Хари. "Притеснявах се, че няма да може да се сприятелява, и ако нещо го безпокои, той ще седне разплакан в ъгъла и няма да може да поиска помощ, нито да каже какво не е наред с него. Така че бях наистина загрижена".  По време на пандемията социалният й кръг се е свил до контакти само с най-близките роднини. Затова и за малкия Хари се е грижила неговата баба. Но затрудненията в комуникацията му са видими, затова Ема и съпругът й решават да запишат Хари в специализирана група за „езикова интервенция“. В нея децата се учат да изразяват мислите и чувствата си. Така и Хари най-после започнал да задава повече въпроси, като например как расте косата.

Но не всички семейства имат възможността да потърсят помощ за развитието на детето си...

Продължава на следващата страница


Нещо повече – някои от родителите дори не са забелязали, че липсва прогрес в развитието на детето им. На това мнение е Алисън Мортън, директор на едно от училищата, в които е проведено проучването. "Знаем, че има деца с трудности, които не са идентифицирани", споделя тя. Британският министър на децата Вики Форд пък коментира пред ВВС, че най-ранните години са "най-важните".

„Инвестирахме 18 милиона британски лири в подкрепа на езиковото развитие в ранните години, част от новия ни пакет от 700 милиона британски лири, за да предоставим допълнителна подкрепа на деца, които се нуждаят от помощ, за да се върнат в класната стая “, обяснява Форд. 

„Това включва финансиране за надграждане на уменията и на по-малките, така че хиляди четири- и петгодишни деца, чиито езикови и комуникативни умения са засегнати от прекъсването презизминалата година, ще се възползват от подкрепа."

За България подобно проучване няма, но общите впечатления на родителите и учителите се припокриват с изводите от Острова. 2/3 от родителите у нас обаче споделят, че имат висока степен на ангажираност с обучението и подготовката на своите деца. Тоест помагат на децата си да учат, и то много повече в сравнение с предишни години.

При начален етап процентът е най-висок (около 75%), докато при гимназиален етап той намалява. Анализът е от проучване за нагласите на родителите и трудностите, които срещат при обучение от разстояние. Един от авторите е проф. д-р Галин Цоков, директор на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти.

 

Оксфорд: Децата не са научили нищо през изминалата година