Общество

London Bridge: как Великобритания ще изпрати кралица Елизабет

Операция London Bridge

London Bridge: как Великобритания ще изпрати  кралица Елизабет

Снимка: Toby Melville - WPA Pool/Getty Images

 „Лондонският мост е срутен“ е фразата, която вероятно отеква в правителствените съобщения в Обединеното кралство и Британската общност през последните няколко часа.

В сътрудничество с двореца правителството изготви план за действие при извънредни ситуации, наречен Операция „Лондонски мост” преди десетилетия, и периодично го преоценява. Въпреки че включва планиране на сценарии, различни от това, което се е разиграло днес, операцията предоставя ръководство за това, което светът може да очаква през следващите няколко седмици, след смъртта на кралица Елизабет II . Денят на смъртта на кралицата е наречен D-Day, а всеки следващ ден ще бъде наричан D+1, D+2

Според плановете, изтекли от Politico Europe миналата година, погребението ще се състои след 10 дни. Тялото на кралицата ще пътува с влак от замъка Балморал до Бъкингамския дворец. Ще бъде спазена национална минута на мълчание и възпоменанието ще е в  катедралата "Св. Павел", където кралицата беше почетена в национална служба за благодарност през юни.

Нейният най-голям син сега е крал Чарлз III, но коронацията му ще се състои чак след края на периода на траур. Първо той ще се срещне с новия премиер Лиз Тръс, а в 18 ч. ще направи телевизионно обръщение към нацията. През следващите 10 дни той ще пътува с влак из Обединеното кралство, за да скърби с различни общности, като първо ще посети шотландския парламент и катедралата Сейнт Джайлс в Единбург.

Следващата седмица ковчегът ще пътува от Бъкингамския дворец до Уестминстърския дворец в публично шествие. Кралицата ще лежи три дни. Междувременно правителствените служби в целия окръг ще планират погребението, което ще се състои в Уестминстърското абатство. По обяд страната ще запази две минути мълчание.