Общество

Марин льо Пен настига Макрон

Лидерката на крайнодесните догонва Манюел Макрон с 23 % срещу 27 на сто според социологическите агенции

Марин льо Пен настига Макрон

Предизборни плакати на Марин льо Пен и Манюел Макрон - кандидати за президент на Франция
Снимка: Chesnot/Getty Images

Лидерът на крайнодесните във Франция – Марин льо Пен, изненадващо догонва настоящия президент и кандидат за втори мандат Манюел Макрон. И двамата са кандидати за президентските избори, които ще се проведат на 24 април. И докато Льо Пен традиционно участва във всички избори, без особен резултат, Макрон сега се бори със зъби и нокти с опонентите си, които са от широкия политически спектър. Макрон започна малко по-късно предизборната си кампания, но заложи на друг подход - да е близо до малките хора, до обикновените французи. Затова през уикенда той посети Спезет в град Бретан - малък град в северозападна Франция, където се ръкува и прегръща с хората, които топло го приветстваха с викове „Президент Макрон!", правиха си селфита и се чувстваха звезди за ден.

Марин льо Пен отново ще се изправи пред Макрон на изборите за президент, както беше преди 5 години. Сега обаче разликата между двамата, според социологическите агенции, е по-малка от всякога, дори в рамките на статистическата грешка. Според допитванията 3 седмици преди вота, за Льо Пен биха гласували 23% от французите срещу 27% за Макрон, показа анкета на OpinionWay и Kéa Partners за всекидневника Les Echos и Radio Classique.

Нещо повече – Марин льо Пен е вторият най-харесват политик във Франция в момент, в който Европа е изправена пред икономическа, енергийна и военна криза.

„Винаги се опитвам да имам възможно най-разумната гледна точка и такава, която защитава интересите на Франция“, каза Льо Пен в интервю за радио France International. Тя изложи възгледите си по теми от външната политика, финансирането на партията си, за която се говори, че получава средства от Русия, също говори и за климатичните промени.

След гръмкото си поражение от 2017 г., Льо Пен търпеливо работи върху омекотяването на публичния си образ, като се стреми да изглежда като потенциален лидер, а не като радикален противник на системата, пише Ройтерс. Дори слогана на кампанията й е семпъл и точно в десятката: "Жена на държавата". Проучванията показват, че това е повлияло на избирателите и сега все повече гласоподаватели биха гласували за Марин льо Пен.

Въпреки това, според социологическите проучвания 59% от френските избиратели очакват Макрон да спечели втори мандат, което всички социолози все още сочат като най-вероятния сценарий.

В последната си обиколка в малките градчета в провинция Бретан, Манюел Макрон заложи на сигурното.

„Можете да разчитате на мен, на моята решимост. Ще продължа да работя през следващите години за страната ни, за Европа“, каза френският президент. Той направи половинчасова реч, притиснат между две разходки, върху това колко важна е Европа за Франция. Макрон  разкритикува евроскептицизма на Льо Пен, изтъквайки собствения си опит като държавник.

Плановете на Марин льо Пен

Лидерката на крайнодесните се отказва от плановете си да напусне еврото и ЕС, което отблъсна много гласоподаватели на миналите избори. Сега Льо Пен запази евроскептичната си позиция с планове ЕС да се разпусне, а Франция да даде

има още...


приоритет на френското законодателство. Льо Пен започна кампанията си рано, с предимно малки срещи в малки градове в момент, когато избирателите казват, че искат кандидатите да са близо до тях.

„Агитирах сериозно, бях на терен шест месеца... други избраха да не провеждат кампания, включително президента на републиката“, каза Льо Пен за France Inter.

Льо Пен положи големи усилия през последните месеци да изрази повече любовта си към котките, отколкото да говори за антиимиграционните си възгледи. Но тя не промени ядрото на програмата на своята крайнодясна партия. Льо Пен се закани:

* да прекрати редица социални помощи за чужденци

* да даде предимство на французите за работа и социални жилища пред имигрантите

* да забрани хиджаба на обществени места

* да изгони безработните чужденци от Франция

„Това да си французин трябва да ти дава повече права, отколкото на един чужденец“, каза Марин льо Пен. Кампанията й беше фокусирана и покупателната способност на средния французин - тема, която засегна много гласоподаватели.

Кандидатурата на Ерик Земмур, който е дори по-вдясно от Льо Пен и много откровен за своите опасни антиимигрантски идеи, помогна на Льо Пен да смекчи имиджа си и да изглежда по-приемлива за избирателите.

Интересното тепърва предстои във финалните 2 седмици преди първия вот от президентските избори.