Общество

Марина Овсянникова вече работи за германска медия

На новата позиция журналистката ще бъде по-видима за света и ще се пази нейната безопасност

Марина Овсянникова вече работи за германска медия

Снимка: STR/NurPhoto via Getty Images

Марина Овсянникова - руската журналистка, която излезе в новинарския ефир с плакат „Не на войната, лъжат ви“, започна работа за германския вестник Die Welt, предаде БТА. Тя е приела позицията кореспондент на свободна практика и ще прави репортажи от Украйна и Русия, но и от други горещи точки . Овсянникова ще излиза и в едноименния телевизионен канал. Главният редактор на медийната група на Die Welt Улф Пошард каза, че новата работа на Овсянникова има следната цел:

„Чрез работата си за нас тя става по-видима. Работата при нас касае нейната безопасност“. Пошард обаче отрече с назначението на Овсянникова Die Welt да изпраща политическо послание до президента Владимир Путин.

„Ние се занимаваме с журналистика, а не с политика. Добрата, смела и неподкупна журналистика е заплаха за всеки автократ и диктатор и за тези, които ограничават изразяването на мнение в отворени общества като нашето“, обясни Пошард.

Първият материал на Овсянникова за Die Welt е в онлайн изданието от вторник със заглавие „Руснаците се страхуват“. Журналистката разказва за последиците от телевизионната й проява. Преди месец по време на централната емисия новини 43-годишната Марина Овсянникова, тогава продуцент в Первий канал на руската държавна телевизия, излезе зад водещата в ефир с плакат в знак на протест срещу руската военна инвазия в Украйна.

Искат да отнемат руското гражданство на "предателите"

Междувременно председателят на долната камара на руския парламент предложи да се отнеме гражданството на "предателите", които критикуват инвазията в Украйна. Той даде за пример именно Марина Овсянникова, съобщи АФП.

"Те правят изявления, представяйки ги като свои убеждения, като борба за мир, но в действителност всичко се оказва постановка на държава от НАТО, в която актьорите получават "бисквитки от Държавния департамент" за изпълнената роля. Днес Марина Овсянникова получи такава помощ под формата на работа във Die Welt., каза Володин и продължи:

„Уви, за такива "граждани на Руската федерация" не съществува процедура за отнемане на гражданството им и забрана за влизане в нашата страна. Но може би ще е добре. Какво мислите?“, попита последователите си Володин в канала си в Teлеграм.

Франс прес посочва, че радикалната мярка като отнемане на руското гражданство е малко вероятна, особено без одобрението на президента Владимир Путин.