Общество

Мемориалът за 11 септември в Ню Йорк и пътят на Орфей

В цивилизования свят няма човек, който да не знае тази дата. И каквито и емоции и спомени да носи тя за всеки от нас, едно е сигурно – събитията на 11 септември 2001 година промениха света такъв, какъвто го познавахме дотогава.

В цивилизования свят няма човек, който да не знае тази дата. И каквито и емоции и спомени да носи тя за всеки от нас, едно е сигурно – събитията на 11 септември 2001 година промениха света такъв, какъвто го познавахме дотогава.[[more]]Повече от дванадесет години по-късно, на 15 май тази година, на мястото на разрушените кули на World Trade Centre се открива музей, посветен на най-трагичната глава в историята на Ню Йорк. И както Орфей слиза в света на мъртвите, така и в музея се слиза надолу – той е разположен под земята почти изцяло. Архитектите от норвежката фирма Snøhetta са оставили над земята само неголям стъклен павилион, разположен между мемориалните фонтани на Майкъл Арад и Питър Уокър.

През полу-прозрачните стени на павилиона се виждат двете метални колони, оцелели след падането на кулите – ръждясали и корозирали от времето. В експозицията са включени снимки на почти 3 000 човека, загинали при терористичния акт, записи на гласовете на различни хора, които разказват къде са били по време на взривовете, има специална част от музея, посветена на оцелелите и това как се е променил светът за тях след случилото се. Изложбата завършва с филма Rise of Al Qaeda. Особено място в експозицията заема една обгоряла метална стълба, наречена „Стълбата на спасението“ – по нея много от хората във втората кула са избягали и са оцелели.

Това е музей, построен прекалено скоро след случилите се събития, за да не поражда спорове и дебати. Ислямските духовници протестират срещу филма, гражданите протестират срещу високата цена на билета – 24 долара, а част от семействата на загиналите не искат близките им да получават подобна популярност.

Въпреки това музеят е открит от президента Обама, а през следващите седем дни близките на загиналите, както и всички жители на района около мемориала, ще имат право да го посетят безплатно.  От 21 май музеят ще е отворен за публика и ще стане част от забележителните места в този град, който дори вървейки бързо към бъдещето, знае как да пази спомените си.