Общество

#MeToo надвисна над Ален Делон

Филмовият фестивал в Кан започва днес

На фестивалното ръководство в Кан може да му се наложи бързо да свали почетния плакат на Ален Делон, който тази година ще се нареди в краткия списък артисти, получили почетна „Златна палма“: Жана Моро, Уди Алън, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Клинт Ийстууд, Жан-Пол Белмондо,  Мануел де Оливейра, Анес Варда.

Официално искане от страна на феминисткото движение Women in Hollywood и асоциацията Osez le Feminisme е получено с апел да се преустановят плановете за връчване на статуетката, тъй като, ако това се случи, „Кан ще изпрати негативен сигнал към жените и жертвите на насилие.“

Въпросът, както винаги, е чувствителен и отново става дума за това, може ли да се отличи човекът от артиста. Може ли артистичният принос да бъде побран в човешки рамки? И трябва ли да се оценяват човекът и артистът отделно? 

Организаторите са подложени на изключителен натиск, а придружаващата петиция е подписана от 18 хиляди души, които обвиняват 83-годишния Ален Делон в насилие над жените. Петицията е публикувана в сайта Care2, където Делон е определен като „расист и хомофоб“.

Кои са Women in Hollywood? Това е лобистка група, която се намира по върховете на движението #MeToo във филмовата индустрия. Те заявиха, че решението да се даде „Златна палма“ на Ален Делон e отвратително. Основателката Мелиса Силвърстейн написа в Twitter, че Делон е признавал публично, че е посягал на жени, както и, че да си гей, е срещу природата.

Става въпрос за случай от ноември миналата година, когато Ален Делон, в интервю пред френска телевизия, беше попитан за обвиненията на неговия син Ален-Фабиен Делон в домашно насилие.„Ако да удариш шамар е мачо, значи аз съм мачо", каза той, добавяйки, че и него са го удряли жени и че никога не е "пречупвал" жена. Неговият син го обвинява, че е бил майка му, счупвайки носа й и осем ребра.

Ален Делон също така е доста гласовит по отношение на симпатиите си към крайнодесни движения във Франция, които искат да се ограничи имиграцията в страната. Той също така публично е заявявал, че гей двойки не би трябвало да имат право да осиновяват деца.

Вчера директорът на фестивала излезе в защита на Ален Делон, като каза, че наградата е почит към неговата кариера, а не с убежденията му, които фестивалът не споделя.„Ален Делон има право да мисли каквото иска“, каза той пред AFP.

И докато разглеждате Ален Делон в галерията, ще се радваме да прочетем и вашия коментар по случая. Успявате ли да отделите човека от артиста?

 

Всичко, което трябва да знаете за Кан 2019