Общество

Министър Вълчев: "Нямаме забавен темп, имаме по-ниска ефективност"

Надеждите са за изцяло присъствена следваща учебна година

Министър Вълчев: "Нямаме забавен темп, имаме по-ниска ефективност"

Снимка: Bulgarian Presidency/Wikipedia

Просветният министър Красимир Вълчев потуши надеждите на десетки хиляди ученици, които очакваха част от материала за предстоящите матури да бъде редуциран заради пандемията и продължилото с месеци дистанционно обучение. Въпреки признанието, че онлайн обучението е по-неефективно и не е равнозначно на присъственото, няма да бъдат отложени матурите, нито да бъдат променени конспектите.

"Няма предпоставки за отпадане на част от учебния материал за предстоящите изпити", заяви Вълчев пред бТВ, визирайки всички изпити – както националното външно оценяване за 7-класниците и матурите за 12-класниците, така и НВО в 4 и 10 клас. Въпреки че окончателното решение за обхвата на тестовете ще бъде взето през втората половина на април, неговото послание към учениците е недвусмислено.

Те трябва да учат всички теми от изпитните конспекти. 

Според Вълчев най-лесно би било да отпадне част от учебния материал за изпитите, но това няма да е честно спрямо учителите, които са преподали съвестно всички теми. Освен това отпадането 1 – 2 теми няма да промени особено конспекта.

"Не бива с лека ръка да редуцираме материала, сигналът към учениците би бил: "Не учете!", категоричен е просветния министър.

Матурите ще се проведат на обявените дати, но ще има още един анализ от страна на МОН, който трябва да определи дали има тематично изоставане поради необичайния начин на протичане на учебната година. Министърът посочи, че ведомството му следи внимателно средната скорост на преподаване в различните училища, като засега не се забелязва изоставане с материала. 

"Нямаме забавен темп, имаме по-ниска ефективност на обучението", коментира той.

Това значи, че материалът е преподаден "все някак", а как точно е усвоен от учениците - по-добре да не питаме...

Относно препоръката на Омбудсмана изпитите в 4 и 10 клас да бъдат отменени, той посочи, че тази година заради пандемията и натрупаните пропуски има още по-голямо основание за провеждане на въпросните тестове – за да се видят дефицитите и за да се мотивират децата да учат.

Преди два дни от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" излязоха със същата позиция – че учебният материал, формиращ националното външно оценяване в 7 клас (т.нар. "малки матури") и държавните зрелостни изпити в 12 клас, не трябва да бъде редуциран и намаляван. Причината е, че учебните теми ще бъдат взети и не е в интерес на учениците да се изключват едни или други части от изпитния конспект.

"Образованието и оценяването е стрес и усилие, но изпитите сега ще помогнат на учениците да се справят с другите им бъдещи изпити в живота", смята Вълчев.

Някои родители, директори и учители обаче определиха позицията за скандална и дискриминативна спрямо учениците.

"Децата са най-потърпевши, поне като жест към тях трябва да има известно редуциране на материала", категорични са те. Според тях ако няма промяна тази година, това ще дискриминира тазгодишния випуск спрямо миналогодишния, когато учениците и в 7, и в 12 клас получиха по-кратки конспекти, а изпитите в 4 и 10 клас бяха отменени при доста по-малко месеци онлайн учене.

Без удължаване на учебната година

Министър Вълчев за пореден път повтори, че няма да има удължаване на учебната година. 303 училища са избрали да отучват през юни, за сметка на декември.

Удължаване ще има само за децата с дефицити, каза още Вълчев и припомни, че всяка година има допълнително обучение за преодоляване на пропуснатия материал. Това лято се очертава да наваксват над 40 хиляди ученици, което е рекордна бройка.

Категорично няма да има и нулева учебна година, категоричен бе просветният министър.

Надеждите му, базирани на прогнози на здравните власти, са през лятото да постигнем колективен имунитет и следващата учебна година да бъде изцяло присъствена.

"Няма да предлагам по-рано започване на учебната година преди 15 септември", заяви той.

Само 1% от учениците не са участвали в образователния процес, поясни Вълчев, а за около 9% се е наложило компенсаторно обучение, което се е изразявало в индивидуална работа с учителите. Според министъра образователната система в България се е справила добре по време на пандемията на фона на тази в други страни.

"Тази година от 1 до 4 клас са учили не по-малко присъствено спрямо преди", като това се дължи на факта, че обикновено има грипни ваканция, неучебни дни заради метеорологичната обстановка и екскурзии - все неща, които тази учебна година не са се случвали.

Относно критиките, че различни заведения за хранене и забавления се отварят на фона на продължаващото обучение в електронна среда, Красимир Вълчев подчерта, че училищата са били отворени повече време от затворените бизнес дейности. Това обаче важи за началния курс и определено не може да се каже за учениците от горните класове, особено за "големите губещи" от схемата на ротации - 6 и 9 клас.

 

Учителят Антон Чолаков: Изпитите тази година трябва да бъдат отменени