Общество

Минута мълчание за медиците, загубили живота си заради Covid-19

Днес е професионалният празник на здравния работник

Минута мълчание за медиците, загубили живота си заради Covid-19

Снимка: JESHOOTS/Unsplash

Днес е Световният ден на здравето и професионалния празник на здравния работник. Мислите на всички по света са насочени към борещите се с коронавируса медици. Тази година празникът има особено дълбок смисъл заради пандемията от Covid-19 и непрестанната борба, която водят всички, заети в здравеопазването

По инициатива на Българския лекарски съюз в 12:00 часа медиците от болниците и спешните центрове в страната ще запазят едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки ще почетат паметта на колегите си, загубили битката с вируса. Цялото ръководство и служителите на БЧК също ще излязат пред Централата на организацията, за да отдадат почит към героите в бяло. 

През 2020 г. към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест, се добавят и имената на над 120 медици.

Те са изгубили живота си, борейки се до последно и с достойнство, изпълнявайки професионалния и моралния си дълг. Сред жертвите има лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки.

Държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Номинациите са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

"Поклон пред всеотдайността, професионализма и човешкото отношение, които ние лекари и медицински специалисти носим в сърцата си", пишат от съсловната организация.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски използва трибуната на социалните мрежи, за да поздрави всички свои колеги, изтъквайки, че да спасяваш животи означава да бъдеш предопределен от съдбата.

"Благодаря за Вашата титанична работа. Благодаря за издръжливостта и лоялността към професията. Благодаря за всеотдайността, духовната щедрост, за смелото и безкористно изпълнение на професионалния дълг."

 

На здравните работници: БЛАГОДАРЯ! На 7-ми април отбелязваме Световния ден на здравето и професионален празник на...

Posted by Военномедицинска академия - ВМА on Tuesday, 6 April 2021

 

От Спешна помощ са против разхлабването на мерките