Общество

Младите сред протестиращите: Спрете да ни обиждате, спрете да ни омаловажавате!

Има ли чуваемост между протестиращите и правителството?

"Акъл се набива, Томиславе, на умен човек", с това започва поредният запис, в който премиерът Борисов очевидно окачествява голяма част от гласоподавателите, и в частност протестиращите, като не особено интелигентни. До този момент автентичността на записа не е потвърдена, но в него става ясно, че именно тези, които се борят за оставката на кабинета "Борисов 3 " и на главния прокурор Гешев, не са качествени хора. Само че, ако погледнем кои хора основно протестират, се оказва, че това са младите. За мнозина те са там, защото нямали политическа памет. Но с политиците, които имаме вече повече от 70 години, е добре, че младите не помнят. Защото някои спомени предизвикват срам. 

Освен това микрофонът беше даден на младите в последно време. И както ние, Момичетата, вече писахме няколко пъти, протестиращите в чужбина бяха организирани именно от младите. Образовани, със смели сърца и дързост да искат промяна. С такива млади хора, които живеят извън страната ни, ви запознахме, но има и много, които са избрали да живеят в България. И не желаят да бъдат унижавани. Гласът на някои от тях бе чут и тази седмица в предаването "Референдум" по БНТ. А сайтът Off News представи и част от най-впечатляващите им изказвания в ефира на обществената телевизия. 

"В средностатистическата европейска държава никой не си позволява да обижда младите хора. Обръщам се към всички властимащи: спрете да ни обиждате, спрете да ни омаловажавате, да ни лепите етикети," казва Илина Мутафчиева, докторант в УНСС. 

"Представяйки си, че след едно правителство на ГЕРБ трябва да избираме БСП  именно тази безалтернативност мен ме изкара на улицата да протестирам всеки ден", заявява Калоян Велчев, който е завършил политическа социология и е автор в младежката платформа за анализи En Bloc. 

Според него протестът до момента не дава достатъчно силни идеи. А необходимостта от идейна алтернатива е все по-голяма. Велчев е готов да подкрепи именно такъв политически проект, който да даде друг вариант на управление, но не смята, че узрял да оглави такъв все още. Вярва, че неслучайно гръцките философи са казали, че човек може да се занимава с политика след 40. 

"В случай че гражданите не припознават адекватна алтернатива, то тя или ще се създаде напред във времето, или ще се роди от настоящите протести, или ако повече хора се политизират, ако повече хора не просто заемат позиции, но поемат лична отговорност, то тогава действително би имало такава политическа формация," оптимистично прогнозира Димитър Димитров, който е завършил международни отношения в Лондонското училище за икономика (LSE) и политология в Кингстън.

Всички те вярват, че рано или късно ще се появат новите лидери, които да могат да поемат отговорност за съдбата на България. Защото въпреки че нишката на доверие между протестиращите и управляващите е скъсана, никога не е късно да бъде изградена отново с помощта на младите образовани и смели хора.

 

Радослав Бимбалов: Време е да оставим държавата на поколение, което е по-способно от нас