Общество

Морето в Гърция и Испания - една идея по-лесно

Двете държави облекчиха мерките за туристите

Морето в Гърция и Испания - една идея по-лесно

Снимка: Monique Stokman/Pixabay 

Гърция облекчи условията за туристите, които влизат в страната, но от това все още не могат да се възползват българите. От тази сутрин южната ни съседка вече допуска хора с електронен сертификат, който вече включва и данни за отрицателен бърз тест, направен до 48 часа преди преминаването на границата.

В България можем да получим цифров сертификат през националната система his.bg само ако сме ваксинирани или преболедували. По официална информация през втората половина на месеца, след 15 юни, се очаква да можем да получим такъв сертификат и с резултата от бърз антигенен тест. 

Така на практика в момента можем да преминем границата с Гърция само с отрицателен PCR тест (направен до 72 часа преди пътуването), сертификат за завършен ваксинационен цикъл или удостоверение за преболедуване на Covid-19 през последните 6 месеца.

Изискванията важат и за деца над 6-годишна възраст.

За пътуващите до гръцките острови пълнолетни граждани остава задължителното условие да попълват формуляр за здравен статус 24 часа преди пътуването, като вписват в него и придружаващите ги непълнолетни. Формулярът на английски може да бъде попълнен тук . За връщане към континенталната част на Гърция се попълва само здравна декларация

Испания също облекчава мерките за влизане в страната. Досега това беше възможно само с отрицателен PCR и QR код, но сега вече ще може да се влиза и с отрицателен антигенен тест, каквито са и промените за Гърция, като изискванията важат и за деца над 6 години. В Сертификатът, който се признава за влизане в Испания, е само за ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата. Другата съществена промяна е, че след почти година забрана международните круизни кораби вече имат право да акостират на испанските пристанища.

Посочената причина е "благоприятното развитие на пандемията на европейска територия", откъдето идват повечето пасажери. 

Секторът е важен за испанската икономика с приходи от 2 милиарда и 800 милиона евро през 2019 година и 50 хиляди работни места. От най-голямото пристанище на Средиземно море – това в Барселона – приветстваха новината, тъй като Италия вече разреши круизите, а Франция ще го направи на 30 юни.

На ниво Европейски съюз се очаква от 1 юли да бъдат валидни зелените паспорти. 

Тогава специалната електронна система ще започне да функционира, като са предвидени 8 седмици отсрочка за държавите, които имат нужда от повече време, за да подготвят включването си в платформата. 

Не трябва да забравяме, че за пълна, достоверна и актуална информация винаги трябва да проверяваме на сайта на Министерството на външните работи, в секция – "Пътувам за..."

 

Пълен наръчник за пътуващи в ерата на Covid-19